Minside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Minside
URLwww.minside.no
Kommersielt?Nei
Type nettstedoffentlige elektroniske tjenester og dialog med offentlig forvaltning
Tilgjengelige språkbokmål, nynorsk, nordsamisk, engelsk
Eier(e)Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
Nåværende statusNedlagt 31. mai 2012

Minside var en felles borgerportal på Internett for de offentlige kontorene i Norge.

Formålet med siden var at befolkningen skulle ha en internettside å henvende seg til om de ønsket kontakt med det offentlige og kunne søke om blant annet skattekort, studielån, skole- og studieplass og melde om flytting. Siden lå under Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og ble administrert av Direktoratet for forvaltning og IKT.

Minside ble lagt ned 31. mai 2012.[1] Samtidig skulle Norge.no legges om, for å tilpasse tjenestene til dagens nettvirkelighet.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Minside var moderniseringsminister Morten Meyers hjertebarn og siden var planlagt åpnet 31. desember 2005, men ble utsatt flere ganger grunnet problemer med valg av autentiseringsløsning. Lenge var planen at en offentlig sikkerhetsportal eid av Bankenes BetalingsSentral skulle brukes til autentisering, men dette ble skrinlagt fordi ingen av de to store e-ID-leverandørene BankID og BuyPass ville inngå avtale med BBS.

Minside ble åpnet 18. desember 2006 med en midlertidig sikkerhetsløsning basert på PIN-koder fra Skattedirektoratet. Tjenesten ble tilgjengelig etter hvert som folk fikk tilsendt skattekort og autentiseringsinformasjon.

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Minside ble utviklet av Software Innovation med teknologipartnerne SUN Microsystems, Fatwire fra Innovate AS og Kantega. Sistnevnte hadde ansvaret for sikkerheten på Min Side.[3]

Minside ble forvaltet av Fornyings- og administrasjonsdepartementet gjennom virksomheten Norge.no i Leikanger.

MinSide og MinID[rediger | rediger kilde]

MinID er en personlig elektronisk ID til offentlige tjenester på nett. MinID brukes som innloggingsløsning hos MinSide og en rekke andre offentlige instanser som f eks Vigo, Lånekassen, Skatteetaten, NAV, Posten og Altinn som de største brukerstedene. Pr. desember 2009 hadde 1,5 millioner av Norges befolkning registrert seg med passord og PIN-koder, og logget inn minst en gang. MinID er basert på den åpne SAML 2.0-protokollen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Difi kvitter seg med Minside». Arkivert fra originalen 5. mars 2012. Besøkt 26. februar 2012. 
  2. ^ Difi legger om satsingen på innbyggerrettede tjenester Arkivert 17. februar 2012 hos Wayback Machine.
  3. ^ DN.no 2005-05-19: "Min Side" til Software Innovation

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]