Nordre torv (Hønefoss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nordre torv»)
Nordre torv
Basisdata
LandNorge
KommuneRingerike

Kart
Nordre torv
60°10′14″N 10°15′30″Ø

Nordre torv eller Nordre torg («Nordsitorvet») er Hønefoss bys eldste torv.[1] Det ligger i bydelen Nordsiden, i direkte tilknytning til Hønefoss bru (bybrua) og Nordre park. Bygningsmassen rundt torvet består av eldre mur- og trehusbebyggelse, der første etasje gjerne er forbeholdt næringsvirksomhet.

I et møte den 5. januar 1853 besluttet daværende Hønefoss formannskap å anskaffe ...

en fri Handelsplads eller Torv, hvorpaa Landdistriktets Indvaanere kunne have frihed til at opstille til enhver Tid af Dagen sine Produkter til Salg til byens Forsyning af Landhusholdningsprodukter. Og uden at en saadan Plads bliver anskaffet, vover man neppe at tro, at der fra Landdistriktet vil blive nogen Tilstrømning af Produkter, der maa ansees nødvendige for Byens velvære. Endog i dette Foraar bør der træffes forberedende Forføininger til Anskaffelse af Tomt.

– Hønefoss formannskap, 1853[1]
Skisse av E.M. Færden (1915) over Nordsiden i Hønefoss, cirka år 1852.

I dag består torvet av en parkeringsplass for biler på den ene siden og (i sommersesongen) uteservering på den andre siden, der det blant annet ligger en pub og en pizzarestaurant. Rundt torvet ligger det ellers ulike butikker og tjenestetilbydere. På parkeringsplassen settes det opp et stort juletre hvert år i forbindelse med feiring av Julen. Torvet er også samlingsplass og utgangspunkt for barnetoget hver 17. mai.

I tidligere tider var det trehusbebyggelse rundt torvet og langs tilstøtende gater, men flere bybranner på siste halvdel av 1800-tallet førte til at mange av trehusene forsvant. Tidligere fantes det også et vanningsanlegg for hester midt på torvet, men dette er for lengst fjernet.

Ut fra Nordre torv går Hønefoss bru mot Sørsiden og gatene Hammerbrogate (langs Nordre park til Lagesens gate), Strandgata (mot Riddergården i Hønengata) og Torvgata nordover mot Hønefoss skole. Strandgata og Torvgata er enveiskjørte. Strandgata ut fra torvet mot Hønengata og Torvgata inn mot torvet fra Hønengata.

Gater ved Nordre torv[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Christopher Hals Gylseth, Olav Norheim (2009). «Søndre torg i Hønefoss» (PDF). Ringerike Historielag. Besøkt 18. mai 2022.