Lofthus (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lofthus er et villastrøk i Oslo beliggende rundt, men særlig øst for Damveien i nåværende bydel Nordre Aker (tidl Bydel Grefsen-Kjelsås (1988–2003)). Det grenser til Disen i sør, Nordre Åsen og Storo i vest, Grefsen og Grefsenåsen i nord og nordøst, og Årvoll i øst. Bommen og snuplassen ved Lofthusveien 48 danner den nåværende grensa mot nabobydelen Bjerke.

Lofthus omfatter Sophus Aars' vei i øst opp til Ymers vei og Akebakkeskogen i nord. Deretter trekkes gjerne grensene langs Grefsenkollveien, som fortsetter som Kjelsåsveien i vest med grense mot Kolderups vei. I sør avgrenses strøket av Lofthusveien. På tross av navnet ligger Disen skole egentlig på Lofthus.

Strøket har fått sitt navn etter Lofthus i Hardanger. Lofthus i ble 1880-årene reist av Christian Schou på den tidligere husmannsplassen Disenstuen. Eiendommen Lofthus ble utparsellert i 1934, og deretter på 1990-tallet. Hovedbygningen tilhørte frem til 1999 Evangelisk Orientmisjon, hvor blant andre Lofthus misjonshjem holdt til. Eiendommen er nå i privat eie.

Utsikten mot bysentrum, nærheten både til Marka og sentrale områder av byen har gjort boligprisveksten særlig stor på Lofthus. Lokalavisen dittOslo kunne i mars 2012 meddele at en villa i Damveien ble lagt ut for salg med en prisantydning på nesten 15 millioner kroner (vel å merke med feil angivelse av strøket).[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]