Nomadinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nomadinae
Nomada fulvicornis
Nomada fulvicornis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nomadinae
Norsk(e) navn: «vepsebier»
Hører til: Apidae,
Apoidea,
broddvepser, stilkvepser,
årevinger
Antall arter: 1200 i verden, ca. 250 i Europa, ca. 25 i Norge
Habitat:
Utbredelse:
Delgrupper:

Nomadinae er en gruppe av bier som tilhører familien Apidae. Tidligere har de gjerne blitt regnet til familiegruppen Anthophoridae, men nå er det vanlig å samle alle biene i familien Apidae. Disse biene er tidligere, på norsk, blitt omtalt som «vepsebier», men dette navnet brukes om slekten Nomada. Gruppen omfatter over 1200 kjente arter, av disse finnes ca. 250 i Europa og ca. 25 er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, slanke, nesten hårløse, vepselignende bier. På farge er de svarte eller rødlige med hvite eller gule flekker på bakkroppen. Antennene er forholdsvis lange. Kjevene (mandiblene) er nokså store. Beina er kraftige, bakkroppen er glatt og oval. Kutikula er spesielt hardt. Som andre kleptoparasitter mangler hunnen spesialiserte hår til pollensamling.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Alle disse artene er kleptoparasitter (gjøkbier) som legger sine egg i reirene til andre solitære bier, de samler ikke selv pollen. Den meget artsrike slekten vepsebier (Nomada) snylter stort sett på sandbier (slekten Andrena). Vespebie-larven klekkes med lange overkjever (mandibler) som de bruker til å drepe vertslarven. Deretter faller disse av og resten av larvetiden lever den av pollen og nektar som verten hadde samlet for sin larve. Epeolus er kleptoparasitter hos slekta Colletes. Et spesielt trekk er at de ofte biter seg fast i et strå eller lignende, og hviler der stående rett ut, bare kjevene er i kontakt med strået.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [1]
  • Discover life, Apidae (artsliste) [2]
  • Michener, C.D. 2007. The Bees of the World. Second edition. Johns Hopkins University Press. xvi + 953 s.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]