Sandbier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandbier
Andrena vaga Foto: James Lindsey
Andrena vaga
Vitenskapelig(e)
navn
:
Andrena
Fabricius, 1775
Norsk(e) navn: sandbier
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Familie: Jordbier
Antall arter: 1 500 i verden,
ca. 400 i Europa,
nesten 40 i Norge
Habitat: åpne områder, tørrmark
Utbredelse: hele verden, utenom Oseania og Sør-Amerika
Delgrupper:
Åpningen til larvekammeret er lett å se

Sandbier (Andrena) er den største av slektene i familien jordbier (Andrenidae), de lever solitært og hunnene lager sine bol i jorden.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Andrena finnes i nesten hele verden, utenom Oseania og Sør-Amerika, men med flest arter i tempererte og tørre områder på den nordlige halvkule. Nærmere 40 arter i Norge, særlig lengst sør.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Sandbiene er mellom 10 og 14 mm lange. Hodet er generelt ganske bredt. De fleste artene er tett håret over hele kroppen. Bakbeina hos hunnene har lange hår som fungerer som en pollenkurv. Hunnene er karakteristiske med en stripe av hår langs innerkanten av hvert fasettøye.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Andrena finnes vanligvis på varme solrike steder, de voksne sees ofte på blomster i mars til juni. De lever solitært (ikke i samfunn) og lager larvekammer (bol) i jorden. Veggene glattes med spytt. I hvert bol kan det være flere sideganger med larvekammer. Larvene lever av pollen. Bolåpningen tettes eller skjules med småstein. Etter puppestadiet og overvintringen bryer de voksne biene seg ut fra bolet. Mange av artene er spesialisert til å samle pollen fra én planteslekt eller -familie. Det er spesielt mange arter som har en flyvetid på våren og som er synkronisert med seljeblomstringa.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gusenleitner, F. & M. Schwarz. 2002. Weltweite Checkliste der Bienengattung Andrena. Entomofauna, Supplement 12:1-1280.
  • Sandhall, Åke. (norsk oversettelse: Olsvik, Hans) Cappelens naturhåndbøker: Småkryp. Cappelen. Side 156. ISBN 82-02-13551-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]