Nils Kristian Sundby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Kristian Sundby
Født1942
Død1978
Asker
Utdannet ved Oslo katedralskole, Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Rettsfilosof

Nils Kristian Sundby (født 1942, død 20. september 1978 i Asker) var en norsk jurist og rettsfilosof.

Liv[rediger | rediger kilde]

Sundby var elev ved Oslo katedralskole, og studerte senere rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han ble cand. jur. i 1966 og var fra 1972 ansatt som førsteamanuensis ved institutt for statsrett og folkerett.

Han var aktiv i den norske kritisk juss-bevegelsen, blant annet ved opprettelsen av Juss-Buss og Rettspolitisk forening. I 1974 var han med på å etablere tidsskriftet Hefte for kritisk juss (senere Kritisk juss). Samme år skrev han en kritikk av Johs. Andenæs' Alminnelig strafferett og kom opp i en polemikk med Leo Eitinger om psykiatrien. I 1974 utga han avhandlingen Om normer, som skaffet ham doktorgraden i 1976. I 1975 foretok han en reise til India for å studere buddhismens moralfilosofi. I 1976 utga han boken Rettssystemer sammen med Torstein Eckhoff. I 1978 deltok han i konkurransen om professoratet i privatrett etter Kristen Andersen, men ble ikke innstilt. Samme år ble han flere ganger innlagt på Dikemark sykehus. Han forlot sykehuset 20. september og tok sitt eget liv samme dag.[1]

Sundby fattet tidlig interesse for juridisk metodelære og rettsfilosofi. Han interesserte seg også for psykiatri, med bakgrunn i sin egen erfaring med psykiatrisk behandling. I mange år gikk han i terapi hos psykiateren Jan Greve.

Etter Sundbys død utga Torstein Eckhoff en tysk utgave (Rechtssysteme, 1988) av Rettssystemer, og en revidert norsk utgave (1991).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lund (2013)

Litteratur[rediger | rediger kilde]