Nils Christian Stenseth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Christian Stenseth
Nils Christian Stenseth 2014.jpg
Født29. juli 1949 (70 år)
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Professor, økolog, zoolog
Nasjonalitet Norge
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
Utmerkelser Norges Forskningsråds pris for fremragende forskning (2000), Bonnevieprisen (2010), Forskningsprisen ved Universitetet i Oslo (1996), Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning, matematisk-naturvitenskaplig klasse (1984), Norges forskningsråds formidlingspris (2012)

Nils Christian Stenseth (født 29. juli 1949 i Fredrikstad) er en norsk biolog fra Greåker. Han er professor ved Universitetet i Oslo. Fram til høsten 2018 var han leder for Senter for økologisk og evolusjonær syntese, som var et senter for fremragende forskning fra 2007 til 2017.

Bakgrunn og utdanning[rediger | rediger kilde]

Stenseth ble født i Fredrikstad i 1949. Han har cand.mag.-grad i generell naturvitenskap ved Universitetet i Oslo i 1972. Han ble dr.philos. i populasjonsbiologi ved samme universitet i 1976, etter forskningsopphold ved San Diego State University og University of Sussex. Han er i dag professor i biologi ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere vært professor ved Lunds Universitet[1].

Forskning[rediger | rediger kilde]

Stenseth har levert internasjonalt anerkjente bidrag på flere områder av biologien, ikke minst har han vært med å klarlegge hvordan og hvorfor dyrebestander svinger over tid. Blant flere andre ting har han også forsket på gaupas kår i Canada og på sammenhengen mellom klimavariasjoner og genetiske forskjeller innen en dyreart. I de senere år har Stenseth undersøkt forholdet mellom klimaendring og forekomst av pestbakterien Yersinia pestis.[2] Han og hans kolleger har blant annet funnet at én grads temperaturøkning om våren kan øke antallet pestbakterier hos ørkenrotter med opp til femti prosent. Dermed kan også risikoen øke for at mennesker smittes.

Stenseth er utpekt til hovedforfatter for innledningskapitlet i FNs klimapanels andre arbeidsgruppe tilstandsrapport. Rapporten har som mål å oppsummere forskningen om økosystemers sårbarhet overfor klimaendringer og mulighetene for tilpassinger til endret klima.[3][4]

Stenseth har vært redaktør i og bidragsyter til flere vitenskapelige tidsskrifter, blant annet Proceedings of the Royal Society of London fra 2005-2008 og hovedredaktør for forskningstidsskriftet Climate Research siden 2005.[5]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Stenseth er eneste nåværende norske medlem av det franske vitenskapsakademiet, Académie des sciences. Han er også medlem av Academia Europaea, Det Norske Videnskaps-Akademi og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. I 1996 mottok han Universitetet i Oslos forskningspris, i 2012 Norges forskningsråds formidlingspris og i 2000 Norges forskningsråds pris for fremragende forskning. Han mottok Bonnevieprisen fra Norsk Biologforening i 2010. Han er æresdoktor ved Universitetet i Antwerpen.

Stenseth er innehaver av Nansenmedaljen for fremragende forskning. I desember 2011 ble han tildelt Æreslegionen.[6]

Stenseth er også Albert Einstein-professor ved det kinesiske vitenskapsakademiet[7][8]

Taxi-kontrovers[rediger | rediger kilde]

VG hadde 9. mars 2019 en sak om Stenseths svært høye bruk av taxi betalt av arbeidsgiver UiO.[9] Stenseth innrømmet at hans bruk av det såkalte «taxikortet» var ut over retningslinjene, men gikk to dager senere ut i Uniforum med anklager mot administrasjonen ved universitetet, som han mente burde ha stoppet bruken tidligere. Han uttalte også at han hadde en meget stressende jobb og at det har sin pris som blant innebærer bruk av drosjer.[10][11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Karlsen, T. (2006, 5. april). «Rottevokteren». Universitas, s. 17.
  • Toft, M. (2006, 24. august). «Klimaendringar aukar faren for pest». Uniforum, s. 6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]