Hopp til innhold

Nikë Prela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nikë Prela
Født3. juli 1918Rediger på Wikidata
Kotor
Død25. feb. 1996Rediger på Wikidata (77 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1941–), katolsk biskop (1969–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetMontenegro

Nikë Prela (også Nikola Prela, Nikollë Prela; født 3. juli 1918 i Kotor i kongedømmet Montenegro; død 25. februar 1996 i Uroševac i Kosovo-delen av Jugoslavia) var en albansk katolsk biskop.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Nikë Prela ble bispeviet 21. september 1969 av erkebiskop Smiljan Franjo Cekada; medkonsekrerende var erkebiskop Frane Franić av Split-Makarska, og erkebiskop Gabriel Bukatko av Beograd (-Smederevo). Han var hjelpebiskop i bispedømmet Skopje-Prizren fra 31. oktober 1969 til sin død.

Han var ansvarlig for de albansktalende troende i sitt bispedømmet. Prela utøvde sitt embete i en periode med omveltninger og krig i det tidligere Jugoslavia og kjempet for sitt bispedømmet og alle dets innbyggere av forskjellige trosretninger. Han støttet Ibrahim Rugovas politikk for fredelig motstand og var hans fortrolige.[1]

Etter hans død etterfulgte Mark Sopi ham som hjelpebiskop i bispedømmet Skopje-Prizren.

Biskop Nikë Prela ble gravlagt i Prizren, setet for det daværende bispedømmet Skopje-Prizren. Den 25. februar 2020 ble Prelas levninger begravet på nytt i krypten til Moder Theresa-katedralen i Prishtina.

Episkopalgenealogi

[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser

[rediger | rediger kilde]