Nicolai Brorson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nicolai Brorson
Andreas Brünniche - Portræt af præst Nicolai Brorson - 1748.png
Født23. juli 1690Rediger på Wikidata
RanderupRediger på Wikidata
Død30. mars 1757Rediger på Wikidata (66 år)
Søsken Hans Adolph Brorson, Broder BrorsonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PrestRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Nicolai (eller Niels) Brorson (født 23. juli 1690 i Randerup, død 30. mars 1757), var en dansk prest, og var den eldste broren til Broder og Hans Adolf Brorson.

Brorson gikk ut fra Ribe skole og videre til universitetet i 1710; men på grunn av pesten som herjet, måtte han reise hjem igjen året etter. Han vente tilbake til universitetet i 1712, bodde på Regensen og ble etter at alle eksamener var bestått hører ved Ribe skole i 1714.

To år senere ble han prest i Bedsted ved Løgumkloster. Ved hans iherdige arbeid ble det fremkalt et sterkt religiøst liv i området, og adskillige unge teologer søkte til hans hus for å få veiledning av ham. Vekkelsen han var en del av gikk i utpreget pietistisk retning, noe som særlig kom til uttrykk i samlingene som ble holdt i hans hjem.

Heftige sammenstøt mellom pietistene og «de ortodokse» var ikke til å unngå. Da Christian VI oppholdt seg på Koldinghus i 1734 måtte Brorson preke for ham, og året etter ble han Pontoppidans etterfølger som slottsprest i Frederiksborg. Her fortsatte han som i Bedsted med stadige katekisasjonsøvelser og med å fremelske forsamlingslivet, men kom i konflikt med generalkirkeinspeksjonskollegiet om utøvelse av kirketukt.

Dette forhindret ikke at han i 1738, da magister Mossin ved Nicolai Kirke i København ble avsatt, ble kallet til sogneprest etter ham. Han tiltrådte dette embedet under meget vanskelige forhold, idet en stor del av medlemmene i sognet holdt med den avsatte presten, og prosten som innsatte ham i stillingen advarte menigheten mot den nye prestens lære.

Men Brorsons klarte etterhvert å snu menigheten, selv om han med hensyn til begavelse som predikant stod tilbake for sine to brødre. Han ble ikke fristet av tilbud om en bispestol, men foretrakk å forbli i sin stilling.

Da Det Kongelige Teater ble gjenåpnet ved Frederik Vs tronbestigelse, var Brorson blant de prestene som fra prekestolen tok til ordet mot besøk i teatret og hevdet at dette var fordervende for sjelen. Av skrifter har han kun gitt ut et pietistisk kontroversskrift, men i tillegget til Troens rare Klenodie (utgave fra 1742) er det tre salmer av ham, deriblant den kjente Amen raabe hver en Tunge. I Norsk Salmebok og Norsk salmebok 2013 er Nicolai Brorson representert med en salme han har oversatt. Brorson var gift fire ganger.