Nganasanere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Uralske folkegrupper

Nganasanere eller tavgisamojeder er et samojedisk urfolk som holder til lengst nord i Russland, på Tajmyrhalvøya ved Nordishavet. Et område som inngår i Krasnojarsk kraj.

Nganasanerne er verdens nordligst levende folkegruppe. Før det 17. århundre levde dette folket lenger sør i Sibir. Folket som sådan deles gjerne in i såkalte avamer (som lever på vestsiden av Tajmyrhalvøya) og vadejever (som lever på østsiden av Tajmyrhalvøya og på tundran). Nganasanerne snakker nganasansk, et språk som tilhører den uralske språkgruppen.

I følge folketellingen for 2002 var de 834 personer i alt. Tradisjonelt har dette folket vært nomadiske jegere og fiskere, men utover på 1900-tallet måtte også dette urfolket ta seg til reindrift for å overleve. Da ble de også mer bofaste.

Nganasanerne har tradisjonelt vært sjamanister, men på 1940-tallet bestemte Sovjet seg for å gjøre slutt på sjamanismen. Sjamanene ble fengslet og de hellige sjamanistiske symboldene konfiskert.


RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.