Hopp til innhold

Nettverkslaget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nettverkslaget er det tredje av de sju lagene i OSI-modellen. Det utfører tjenester for transportlaget og benytter seg av tjenestene på datalink-laget.

Nettverkslaget adresserer meldinger og oversetter logiske adresser og navn til fysiske adresser. Det bestemmer også ruten fra avsender- til mottakermaskin og håndterer trafikkproblemer, slik som svitsjing, ruting og metningskontroll av datapakker. Lavere lag tillater ofte bare data av en fast lengde, men nettverkslaget gjør at man kan sende data av vilkårlig lengde ved å utføre segmentering og desegmentering.

Nettverkslaget tar seg av overføringen av informasjon hele veien fra sender til mottaker og overfører ting fra hvor som helst til hvor som helst. Hvis du ikke kan oppnå kontakt med et sted på nettverkslaget kan du ikke oppnå kontakt med stedet i det hele tatt. Dette gjøres på en veldig grunnleggende måte, uten feildeteksjon, flytkontroll eller noe som helst annet. Her er noen av problemene nettverkslaget må ta seg av:

  • Er nettverket forbindelsesorientert eller forbindelsesløst? Vanlig post er for eksempel forbindelsesløst, fordi man kan sende et brev til noen uten at de trenger å gjøre noe for å motta det. Telefonsystemet er derimot forbindelsesorientert, fordi den andre parten må løfte av røret for at man skal kunne snakke med dem.
  • Hva er den globale adressen? Alle på nettverket må ha en unik adresse som avgjør hvem de er. På Internett heter disse adressene IP-adresser.
  • Hvordan videresender man en melding? Dette er spesielt interessant for mobile applikasjoner, hvor brukeren kan bevege seg raskt fra sted til sted og det må gjøres slik at meldingene følger etter vedkommende. IP versjon 4 (IPv4) tillater egentlig ikke dette, men dette har blitt noe endret på, med standarden for Mobile IP. Den nye IPv6 har heldigvis en mye bedre løsning innebygd som skal gjøre det enklere for slike applikasjoner.

I det tradisjonelle postsystemet kan man på en måte si at nettverkslagets rolle utføres av postbudet.

Eksempler

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata