Hopp til innhold

ICMP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

ICMP (Internet Control Message Protocol) er en protokoll i IP-protokoll som settes og brukes til å overføre meldinger om feil eller andre hendelser. Et kjent bruksområde for ICMP er i ping- og tracerouteprogrammene.

ICMP skiller seg fra TCP og UDP ved at ICMP vanligvis ikke brukes direkte av program. Ett unntak er programmene ping og traceroute som sender ICMP-ekkoforespørsler – og måler den tiden det tar til forespørselen kommer tilbake fra mottaker.

Tekniske detaljer[rediger | rediger kilde]

ICMP er en del av internettprotokollene som er definert i RFC 792. ICMP-meldinger blir ofte brukt for å håndtere feil i IP datagram (som spesifisert i RFC 1122), i diagnosearbeid og for routing av datagram.

ICMP-utgaven som brukes i versjon 4 av internett protokollen blir også kalt ICMPv4, fordi det er en del av IPv4. IPv6 har en tilsvarende protokoll, ICMPv6.

ICMP-meldinger er på IP-laget, kommer oftest fra et vanlig IT-datagram som har generert et ICMP-tilbakemelding. IP-laget legger ICMP-meldingene i en IP-pakke (for å få ICMP-meldingen til rett sted), og videresender resultatet på vanlig måte.

Ett eksempel: Hvert punkt som videresender en IP-pakke skal minke (TTL)-verdien i IP-hodet med én. Hvis TTL-verdien blir 0, sendes det ICMP-melding tilbake til avsender – og pakken droppes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se (IANA ICMP-oversikt) for en oversikt over hvilke ICMP-meldinger som er, og hva de betyr.