Presentasjonslaget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Presentasjonslaget er det sjette av de sju lagene i OSI-modellen. Det utfører tjenester for applikasjonslaget og benytter seg av tjenestene på sesjonslaget.

Presentasjonslaget er ansvarlig for leveringen og formateringen av informasjon for videre bearbeidelse og fremvisning på applikasjonslaget. Det avlaster applikasjonslaget for bekymringer angående syntaksforskjeller i datarepresentasjonen mellom sluttbrukersystemer. Et eksempel på en presentasjonstjeneste er å konvertere en EBCDIC-kodet tekstfil til en ASCII-kodet fil.

Presentasjonslaget er det første laget hvor man begynner å tenke på hva som sendes på et mer avansert nivå enn bare en masse nuller og enere. Dette laget tar seg av ting som hvordan tekststrenger er representert, som om lengden på en tekst angis først (slik Visual Basic gjør det) eller om slutten på teksten markeres med et spesielt tegn (slik C++ gjør det). Andre eksempler er hvordan video skal overføres og hvordan objektene i objektorientert programmering skal forvandles til en strøm av bytes. Tanken er at applikasjonslaget bare skal kunne angi dataene som skal overføres, og presentasjonslaget vil ta seg av resten.

Kryptering blir vanligvis utført på dette laget, men det kan også gjøres på applikasjons-, sesjons-, transport- eller nettverkslaget. Det er forskjellige fordeler og ulemper med å implementere kryptering på hvert av lagene.

I mange applikasjoner og protokoller skilles det ikke mellom presentasjonslaget og applikasjonslaget. HTTP for eksempel er vanligvis betraktet som en applikasjonslagprotokoll, men dekker presentasjonslagsaspekter slik som evnen til å identifisere tegnsett for korrekt konvertering, som da gjøres på applikasjonslaget.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata