Nemaxera betulinella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Nemaxera betulinella
Fra British Entomology bind 6 av John Curtis
Fra British Entomology bind 6 av John Curtis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nemaxera betulinella
Paykull, 1785
Norsk(e) navn:
Hører til: Nemapogoninae, ekte møll, Tineoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Habitat: på kjuker
Utbredelse: Palearktis

Nemaxera betulinella er en liten sommerfugl som hører til familien ekte møll (Tineidae). Denne arten lever i skog, der larvene utvikler seg inne i kjuker.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 12-19 millimeter), brun-brokete møll. Antennene er trådformede og omtrent to tredjedeler så lange som forvingene. Hodet er kledt med hvite, hårlignende skjell, forkroppen er hvit med små, mørke flekker på skuldrene. Forvingen er spraglet i brunt, svart og hvitt, midt i vingen er det et stort, trekantet felt som er nesten ensfarget brunt. Vingefrynsene på forvingen er gulbrune med to hvite felter. Bakvingene er mørkt gråbrun. Larven er hvit med gulbrunt hode. Nakkeplaten (bake hodet) er mørkbrun.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes i mange ulike slags løvskoger, også ved gamle vedstabler. Larvene utvikler seg i kjuker, blant andre knivkjuke (Piptoporus betulinus), knuskkjuke (Fomes fomentarius) og silkekjuke (Trametes versicolor). De voksne sommerfuglene flyr i juni-august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over hele Europa og i Sibir. I Norge er den utbredt i Sør-Norge nord til Hordaland, dessuten er det spredte funn helt nord til Finnmark.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 381 – 489. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]