Neasden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neasden
Hindutemplet i Neasden
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktBrent
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Ytre London
PostkodeNW2, NW10
Kart
Neasden
51°33′19″N 0°14′47″V

Neasden er et område i distriktet Brent i nordvestlige London. Det var en gang kalt for «den mest ensomme landsby i London», men er nå et relativt pregløst forstad delt i to av veien North Circular Road og adskilt fra Wembley ved elven Brent.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet er dokumentert i 939 som Neasdun, og angelsaksiske neos, «nese» + dūn, «høyde».[2] Betydningen er en neseformet høyde som referanse til et kjent landemerke i området som lå ved enden av Dollis Hill. Av strategiske grunner bygde oldtidens samfunn bygdeborger på høyder, i keltiske språk, som i irske dún, skotsk-gælisk dùn, gammelwalisiske din, hadde dette ordet betydningen festning, borg.[3] I 1750 ble skrivemåten Needsden brukt, og den nåværende skrivemåten er således av senere dato.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av 1850-årene var Neasden en liten landsby med omkring 110 innbyggere. I 1875 ble Dudding Hill stasjon åpnet, og kort tid etter ble Metropolitan Railway ført gjennom Neasden. Det ble bygget hus til jernbanearbeiderne, og i 1911 hadde befolkningstallet nådd 2074. I 1909 åpnet en annen stasjon like ved, Dollis Hill.

North Circular Road ble anlagt i 1930-årene, og dette førte med seg en ny runde med utvikling av området. Den siste gården i Neasden ble erstattet av boliger i 1935. I 1936 åpnet det første kjøpesenteret, som var et av de mest moderne i omegnen. Sør for Neasden ble det etablert industri, og i 1949 var det mer enn 13 000 innbyggere.

I etterkrigstiden fulgte nedgangstider. På grunn av trafikkproblemer ble North Circular Road lagt om, og den nye traséen kuttet i praksis Neasden i to. Dette hadde en katastrofal effekt på kjøpesenteret. Industrien led også, med mange nedleggelser. Utover i 1960- og 1970-årene flyttet mange afro-karibiere, søramerikanere, irer og senere østeuropeere til området. I 2004 gjennomførte bydelsforvaltningen en delvis ombygging av kjøpesenteret for å gjøre det mer attraktivt.

Neasden regnes som et av Londons mest kriminelt belastede områder, i likhet med naboområdene Stonebridge og Harlesden.

Neasden Temple er det største hindutempelet utenfor India.

På grunn av det britiske satiremagasinet Private Eye har Neasden fått et spesielt ry. Bladet begynte tidlig i sin historie å bruke Neasden som et eksempel på forstadsmiljø, og har for eksempel funnet opp University of Neasden og taperlaget Neasden FC.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Neasden, Brent», Hidden London
  2. ^ «dun (adj.)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ «dùn», Wiktionary
  4. ^ Neasden, area in the London Borough of Brent Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine., Brent Heritage