Brent (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brent ved broen Vicar's Bridge, Alperton. Her tjener elven som grense mollom to borough i London: Ealing (venstre bredde) og Brent (høyre bredde).
Lveninger av en demning eller overløpskant ved Brent. Utsyn vestover fra høyre bredde.

Brent er en engelsk elv i vestlige og nordvestlige London, og en sideelv til Themsen. Den 29 km lang, den har sitt opphav i Londons distrikt Barnet og flyter i en sørvestlig retning før den slår seg sammen med den delen av Themsen som heter Tideway ved Brentford.[1][2] Elven har gitt sitt navn til Londons distrikt Brent.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Et brev fra biskopen i London i 705 antyder et møte ved Breġuntford, i dag Brentford, og er det eldste omtalen av dette stedet og antagelig derfor av elven. Det antyder at navnet kan være beslektet med keltiske *brigant- i betydningen «høy» eller"«opphøyd», kanskje knyttet indirekte til den keltiske gudinnen Brigantia.[3]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Brent er en mindre bielv til Themsen, og befinner seg innenfor Stor-London. Elven er omkring 29 km lang, og renner stort sett fra nordøst mot sørvest i grusavsetninger fra siste isalder som hviler på leirholdig jord.

Elven har sitt utspring i de lave åsene i Barnet i form av flere mindre elver. Den viktigste er den tre km lange Dollis Brook, som starter ved Barnet Common i Arkley. Ved Henley's Corner møter den Mutton Brook, og selve Brent begynner. Ved Brent Bridge kommer også Decoy Brook inn i Brent. Elven følger A406 North Circular Road til Brent Cross.

Den fortsetter så langs North Circular Road forbi Stonebridge Park sør for Wembley, og renner under en akvedukt som fører frem Grand Union-kanalen. Fra Hanger Lane renner den vestover omkring tre km før den igjen svinger sørover ved Hanwell.

Grand Union-kanalens hovedkanal renner inn i Brent etter en serie sluser, og den videre strekningen forbi Osterley og frem til Themsen i Brentford er gjort til en kanal med tre sluser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «London's Lesser Known Rivers - River Brent», London's Lost Rivers
  2. ^ 11. Brent River Valley (PDF), Natural England, med kart
  3. ^ Canham, Roy; Glanville G. H. (1978): A London Museum Archaeological Report: 2000 years of Brentford. Kapittel 2; s 3. Her Majesty's Stationery Office. ISBN 978-0-11-290176-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]