Nawal El Saadawi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nawal El Saadawi
Nawal El Saadawi 02.JPG
Født27. oktober 1931[1][2][3]Rediger på Wikidata (88 år)
Kafr Tahla[4]Rediger på Wikidata
Ektefelle Sherif Hatata (1964–)[5]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Kairo, Columbia UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Psykiater, lege, medisinsk forfatter, gynekolog, romanforfatter[5], feminist, politikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet EgyptRediger på Wikidata
SpråkArabisk,[6] engelsk[6]
Utmerkelser Seán MacBrides fredspris (2012)[7], Stig Dagermanprisen (2011)[8], Nord-Sør-prisen (2004)[9], 100 Women (2015), Catalonias internasjonale pris (2003)[10]Rediger på Wikidata

Nawal El Saadawi (født 27. oktober 1931 i Kafr Tahla i Egypt) er en egyptisk feministisk forfatter, aktivist, lege og psykiater.

Saadawi var den eldste av ni barn og hennes far var en offentlig tjenestemann i det egyptiske departementet for utdannelse, som hadde kjempet mot styret til den egyptiske kongen og hans britiske rådgivere under den egyptiske revolusjonen i 1919. Som et resultat ble han forvist til en liten by i Nildeltaet. Saadawi`s far var relativt progressiv i de fleste av sine politiske synspunkter og oppfordret datteren til å ta en høyere utdannelse og studere arabiske språk.

Begge Saadawi`s foreldrene døde i relativt ung alder og etterlot Saadawi med den store byrden av å sørge for hennes mange søsken. Saadawi ble utdannet til lege i 1955 ved det anerkjente Universitetet i Kairo. Gjennom hennes lange medisinske praksis observerte Saadawi ofte kvinners fysiske og psykiske problemer og hun koblet disse problemene opp mot undertrykkende kulturelle praksiser, patriarkalsk og imperialistisk undertrykkelse i et mannsdominert samfunn.

Saadawi har skrevet mange bøker om kvinner i islam, med særlig vekt på praktisering av kjønnslemlestelse i det muslimske samfunnet. Mens Saadawi arbeidet som lege i hennes fødeby Kafr Tahla, observerte hun ofte kvinner og deres problemer på landsbygda. Etter et forsøk på å beskytte en av hennes kvinnelige pasienter fra vold i hjemmet, ble Saadawi kalt tilbake til Kairo. Saadawi ble deretter ansatt i det egyptiske Helsedepartementet.

Det var i det egyptiske Helsedepartementet at Saadawi møtte sin fremtidige ektemann som også arbeidet som lege og forfatter, og som hadde vært en politisk fange i tretten år. Saadawi giftet seg med ham i 1964 og ekteparet fikk en sønn og en datter sammen. Saadawi var lenge blitt sett på som kontroversiell og farlig opposisjon til den egyptiske regjeringen, og derfor ble Saadawi satt i fengsel i september 1981, sammen med mange andre som ble ansett som fiender av den egyptiske regjeringen og dens daværende president Anwar al-Sadat.

Saadawi ble løslatt fra fengsel senere samme år, en måned etter at president al-Sadat ble utsatt for et attentat. Hennes tid i fengset dannet grunnlaget for hennes senere memoarer, Mozakerati fi signel Nissa (Memoirs from a Women's Prison) som ble publisert i 1983. I 1988, da hennes liv nesten daglig ble truet av fundamentalisitiske islamister og hun var i fare for politisk forfølgelse ble Saadawi tvunget til å flykte til utlandet.

Saadawi aksepterte da et tilbud om å undervise ved Duke University i avdelingen for asiatiske og afrikanske språk i den amerikanske delstaten Nord-Carolina, samt ved University of Washington som ligger i Seattle i Washington. Saadawi har siden den gang hatt flere forskjellige verv ved en rekke prestisjetunge høyskoler og universiteter inkludert universitetet i Kairo, Harvard, Yale University, Columbia, Sorbonne, Georgetown, Florida State University og ved University of California i Berkeley.

I 1996 flyttet Saadawi tilbake til Egypt der hun fortsatte som en aktiv politisk aktivist. I ung alder, gjennomgikk Saadawi prosessen med kjønnslemlestelse som er svært dagligdags i de fleste muslimske samfunn. Som voksen har hun skrevet om og kraftig kritisert denne praksisen. Saadawi mener at både mannlige og kvinnelige barn fortjener beskyttelse mot omskjæring. Saadawi var til stede under Den egyptiske revolusjonen i 2011 som blant annet førte til at president Hosni Mubarak gikk av etter tretti års styresett.

Saadawi på norsk[rediger | rediger kilde]

Bare to romaner av Saadawi er oversatt til norsk:

 • Imamens fall: roman, oversatt fra arabisk av Anne Aabakken (Emilia, 1991)
 • Firdaws: en kvinne på nullpunktet, oversatt av Bente Christensen. (Tiden, 1984)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Nawal El Saadawi, 00000029593
 2. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Nawal El Saadawi, 8628
 3. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Nawal El Saadawi, w6h71tjc
 4. ^ The International Who's Who of Women 2006
 5. ^ a b The Feminist Companion to Literature in English, 340
 6. ^ a b http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11999798c; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11999798c.
 7. ^ http://www.afri.ie/news-and-events/international-peace-bureau-to-award-2012-sean-macbride-peace-prize-to-nawal-el-sadaawi-egypt-and-lina-ben-mhenni-tunisia/, 23. okt. 2016
 8. ^ https://www.upress.umn.edu/press/press-releases/egyptian-writer-awarded-stig-dagerman-prize, 23. okt. 2016
 9. ^ http://www.coe.int/t/dg4/nscentre/NSP/winners_NSP_en.asp, 23. okt. 2016
 10. ^ http://web.gencat.cat/ca/generalitat/premis/pic/