Meriwether Lewis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Meriwether Lewis
Født18. aug. 1774[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Albemarle County (Kolonien Virginia, Britisk Amerika)
Død11. okt. 1809[1][3][4][5]Rediger på Wikidata (35 år)
Hickman County (ligger i nåværende administrative område: Hohenwald)
Beskjeftigelse
Embete
FarWilliam Lewis[6][7]
MorLucy Meriwether[6][7]
NasjonalitetUSA
GravlagtTennessee
Signatur
Meriwether Lewisʼ signatur
Våpenskjold
Meriwether Lewisʼ våpenskjold

Meriwether Lewis (født 18. august 1774 i Ivy i kolonien Virginia[8], død 11. oktober 1809 i Hohenwald i Tennessee) var en amerikansk oppdagelsesreisende, offiser og embedsmann. Han er best kjent for sin rolle i forberedelse av og lederskap i Lewis og Clark-ekspedisjonen (18041806) som hadde til formål å utforske det vestlige Amerika frem til stillehavskysten.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lewis far William Lewis var en rik plantasjeeier og slekten var veletablert i det høyeste samfunnsskiktet. En kusine til Meriwether Lewis var gift med George Washingtons søster. Lewis' fornavn kom fra moren Lucy, født Meriwether.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Lewis valgte tidlig den militære løpebane og gjorde en rask karriere. Han ble utnevnt til fenrik i USAs armé i 1795, forefremmet til løytnant i 1799 og kaptein i 1800.[9]

Ekspedisjonens rute.

Da Thomas Jefferson ble USAs president i 1801 utnevte han Lewis til sin privatsekretær med hoveduppdraget å utrede forutsetningene for en ekspedidjon gjennom Louisianaterritoriet til Stillehavet, et langsiktig prosjekt som Jefferson hadde diskutert med Lewis allerede i 1792. Lewis innledet samtidig intensivstudier i kartografi, astronomi og naturvitenskaper for å være så vel rustet som muligt for oppdraget.

Mellom 1804 og 1806 ledet han sammen med William ClarkLewis-og-Clark-ekspedisjonen over ukjent mark fra St. Louis til Stillehavet og tilbake. I hand dagbøker og beretninger beskrev Lewis det han fant ut av interesse om geologi og geografi og et antall intil da ukjente planter, dyr, og sedduten nye indianerstammer. Han noterte seg også hvor han mente at militære støttepunkter og handelsposter kunne innrettes.

Etter sin hjemkomst fra Lewis og Clark-ekspedisjonen mottok han en belønning på 1500 acres (~6 km²) land og ble utnevnt til guvernør over Missouri. Han bosatte sig da i St. Louis i Missouri.

I 1809 reiste Lewis mot Natchez Trace. Ved Grinder's Stand (Grinders kro, «stand» var en betegnelse man brukte om kroene langs veien) i Tennessee, gjorde han opphold. I løpet av natten ble han drept med to skudd. Det hersker stor tvil om hvorvidt det var tale om selvmord (Lewis var i stor økonomisk krise, og han var temmelig beruset og lånte krutt av krovertinnen), eller om han ble myrdet (kroeieren, Robert Grinder, var en av Lewis' verste rivaler, og det var også banditter i området, så det kunne være tale om rovmord). Ingen kjenner sannheten om Lewis' død, men det er en kjensgjerning at han ligger begravet ved Grinder's Stand, knapt 100 km sør for Nashville. Et monument viser hvor graven ligger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Meriwether-Lewis, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 36288[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID lewism[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Kindred Britain, oppført som Lieut. Meriwether Lewis, Kindred Britain ID I28823[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Autorités BnF, BNF-ID 123021628[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Historical Marker Database: Birthplace of Meriwether Lewis lest 6. april 2010).
  9. ^ Francis B. Heitman, Historical Register and dictionary of the United States Army, Washington 1903, vol. 1, s. 631.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]