Nastassja Kinski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nastassja Kinski i 2009

Nastassja Kinski (født Nastassja Aglaia Nakszynski 24. januar 1961 i Berlin) er en tysk skuespillerinne, kjent for bl.a. sitt portrett av «Tess D'Urberville» i Roman Polanskis film Tess (1979) og for sine roller i flere av Wim Wenders' filmer.

På slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet var Nastassja Kinski et internasjonalt sexsymbol. Hun begynte sin karrière som modell i hjemlandet Tyskland. I tenårene reiste hun til USA for å studere skuespill under Lee Strasberg, og fikk tittelrollen i Polanskis Tess. Kort etter at filmen kom tok den legendariske fotografen Richard Avedon et fotografi av henne som gjorde henne til et populært ikon. I 1982 spilte hun i Francis Ford Coppolas film One From The Heart og i Cat People. Kinski reiste tilbake til Europa hvor hun fortsatte å spille i filmer på midten og slutten av 1980-tallet, men med mindre suksess enn tidligere.

Hun mottok gode kritikker for rollen i den tyske filmen Paris, Texas fra 1984. Filmen ble ikke bredt lansert, men regnes av mange som klassiker og kultfilm.

På 1990-tallet fikk hun roller i filmer som Terminal Velocity og One Night Stand.

Nastassja Kinski er datter av den tyske skuespilleren Klaus Kinski og Ruth Brigitte Tocki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]