Nasjonale ID-kort innen EØS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Nasjonale identitetskort innen EØS er utstedt av medlemslandene i Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS), altså landene i EU, samt Island, Liechtenstein og Norge. I mange av EU-landene må alle boere ha med sitt Nasjonale ID-kort overalt, f.eks. i Frankrike, Italia, Spania, Hellas og nabolande, men ikke i Norden.

EØS-borgere kan bruke sitt nasjonale ID-kort som et reisedokument innen EØS og Sveits.

På nåværende tidspunkt (skrevet 2013) er det fem EØS-land som ennå ikke utsteder slike nasjonale ID-kort. Disse landene er Danmark, Island, Irland, Norge og Storbritannia. Statsborgere i disse landene må bruke pass for å utøve friheten til å bevege seg over grensene innen EØS.

Norge planlegger å innføre slike kort 2017 (etter beslutning i 2007), men det kan ta mye mer tid.[1][2] Et lovforslag om nasjonale ID-kort lades frem i mars 2015.[3]

Storbritannia innførte dem i 2008 men de var kansellert i 2010 fordi de var koplet til en database med sensitiv personlig informasjon. Irland ska innføre slike kort i 2015.[4] For Irland tar det et halvår fra offentliggjøring av planene til innføring. De skal bruke de samme sikkerhetsregler og prosedyre som for pass, og derfor blir det ingen nye sikkerhetsproblem. Til forskjell fra Norge der alt er problem.

  1. ^ Hvor blir det av de nasjonale ID-kortene (NRK, 15 Jan 2013)
  2. ^ Nye ID-kort innen 2016/2017 (NRK, sept 2014)
  3. ^ Ny lov om nasjonalt ID-kort
  4. ^ Ireland unveils credit card-style passports for EU travel