Nasjonale ID-kort innen EØS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Spansk ID-kort

Nasjonale identitetskort innen EØS er utstedt av medlemslandene i Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS), altså landene i EU, samt Island, Liechtenstein og Norge, og kan brukes som reisedokument innen EØS og Sveits. I noen land, slik som Frankrike, Italia, Spania og Hellas, er det krav om at alle borgere må bære nasjonale ID-kort eller pass overalt, hvilket også gjelder utenlandske besøkere.

På nåværende tidspunkt (skrevet 2013) er det fem EØS-land som ennå ikke utsteder slike nasjonale ID-kort (Danmark, Island, Irland, Norge og Storbritannia). Statsborgere i disse landene må dermed bruke pass for å utøve friheten til å bevege seg over grensene innen EØS. [1] Pass eller ID-kort kontrolleres vanligvis ikke av noen grensekontroller innenfor Schengenområdet, men de kontrolleres ofte av flyplasser og hotell.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge planlegger man å innføre nasjonale ID-kort i 2017 (etter beslutning i 2007).[2][3] Et lovforslag om nasjonale ID-kort ble lagt frem i mars 2015.[4]

Storbritannia[rediger | rediger kilde]

I Storbrittania innførte de nasjonale ID-kort i 2008 som ble avviklet i 2010, på grunn av kobling til database med sensitiv personlig informasjon.

Irland[rediger | rediger kilde]

I Irland planlegges det å innføre nasjonale ID-kort i kort i 2015.[5] Planen er at det skal ta et halvt år fra planene ble offentliggjort til innføring. De skal bruke de samme sikkerhetsregler og prosedyre som for pass, og derfor blir det ingen nye sikkerhetsproblem.

  1. ^ Schengensamarbeidet (se kapittel "Praktiske konsekvenser")
  2. ^ Hvor blir det av de nasjonale ID-kortene (NRK, 15 Jan 2013)
  3. ^ Nye ID-kort innen 2016/2017 (NRK, sept 2014)
  4. ^ Ny lov om nasjonalt ID-kort
  5. ^ Ireland unveils credit card-style passports for EU travel