Personnummer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et amerikansk trygdekort med personnummer

Et personnummer er et nummer som benyttes til å identifisere registrerte borgere i et land. Nummeret brukes ofte av en person for bevise at denne er den vedkommende hevder å være. Et PIN (personlig identifikasjonsnummer) som benyttes sammen med bankkort i for eksempel minibank er ikke et personnummer.

Danmark[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: CPR-nummer

I Danmark kalles personnummeret for CPR-nummer. Det er et entydig identifikasjonsnummer som alle som står i Det Centrale Personregister (CPR) er utstyrt med. Det ble innført i Danmark 2. april 1968 og på Grønland 1. mai 1972.

Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Fødselsnummer

I Norge kaller man personnummer for fødselsnummer, betegnelsen personnummer er feilaktig bruk og skal bare henvises til de fem siste siffer i fødselsnummeret.

Personnummer er for øvrig den tekniske betegnelsen på de fem siste sifrene av fødselsnummer og d-nummer.

Alle personer som er bosatt i Norge eller innført i Det sentrale folkeregisteret har enten et fødselsnummer eller et d-nummer.

Sverige[rediger | rediger kilde]

Påhittat personnummer ifølge standard før 1990. Nummeret kan tolkes å tilhøre en kvinne født 2. januar 1989 i Gotlands län.

I Sverige er personnummer et nummer som Skatteverket tildeler personer folkeregistrert i Sverige for å identifisere dem hos blant annet myndigheter. Systemet, som var det første i verden som omfattet et lands hele befolkning, ble innført 1. januar 1947. Tildelingen av personnummer reguleres i folkbokföringslagens § 18.[1]

Loven krever at banker anvender personnummer, blant annet for at de må rapportera til skattemyndighetene. Det finnes dog intet hinder for personer uten svensk personnummer å åpna konto i Sverige. Man må dog vise et identitetsbevis eller pass som banken tar en kopi av og bevarer.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]