Naser Orić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Naser Oric)
Hopp til navigering Hopp til søk
Naser Orić
Naser Oric.jpg
Født3. mars 1967Rediger på Wikidata (54 år)
PotočariRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Soldat[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Bosnia-Hercegovina, Den sosialistiske føderale republikken JugoslaviaRediger på Wikidata

Naser Orić (født 3. mars 1967 i Potočari i Srebrenica kommune i Bosnia-Hercegovina (i det daværende Jugoslavia) er en tidligere bosnisk militæroffiser i den bosniske hærens styrker i enklaven Srebrenica under Bosnia-krigen.

Orić vervet seg i den jugoslaviske folkehæren (JNA) i 1985/1986 og tjenestegjorde i en spesialenhet for kjernefysisk og kjemisk forsvar. Han forlot JNA som korporal. I 1988 gjennomgikk han et seks måneders kurs i Zemun i Serbia og tjenestegjorde som politiaspirant ved politistasjonen Savski Venac i Beograd. Etter hvert ble han medlem av spesialpolitienheten og i 1990 ble han sendt til Kosovo som medlem av en spesialpolitienhet for innenriksdepartementet i Republikken Serbia. Deretter returnerte han til Beograd før han 5. august 1991 ble overflyttet til politistasjonen i Ilidza, like utenfor Sarajevo. Ved slutten av 1991 ble han overflyttet til Srebrenica, og han ble politimester i Potočari 8. april 1992. Under Bosnia-krigen var Orić kommandør i den bosniske hærens 28. divisjon i enklaven Srebrenica.

Den 11. juli 1995 erobret den bosnisk-serbiske hæren, under kommando av Ratko Mladić, enklaven Srebrenica. Hendelsen er kjent som Srebrenica-massakren. Enklaven var enklært som «sikker sone» av FNs sikkerhetsråd[2]. Orić og resten av offiserene i bosnisk hærens 28. divisjon ble evakuert med helikopter fra enklaven før Mladić tok kontroll over byen.

Etter Daytonavtalen åpnet Orić en helseklubb i Tuzla og drev denne. Den 28. mars 2003 ble Orić tiltalt[3] av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) for å ha planlagt, beordret og deltatt i flere operasjoner i så mange som 50 serbiske landsbyer i 1992–1995 under Bosnia-krigen, spesielt i kommunene Bratunac og Srebrenica. I tillegg var han anklaget av påtalemyndigheten ved ICTY for å ha drept 7 serbiske krigsfanger og mishandlet 11 på politistasjonen i Srebrenica i preioden 1992 til 1993. Orić ble arrestert av SFOR 10. april 2003 uten dramatikk i Tuzla og dagen etter utlevert til ICTY i Den Haag. Den 15. april 2003 på første rettsmøte i ICTY erklærte han seg ikke skyldig for anklagepunktene. Rettssaken mot Orić begynte offisielt den 6. oktober 2004 og påtalemyndigheten gjorde ferdig sin sak 1. juni 2005. En uke senere ble to av anklagepunktene mot ham frafalt sammen med alle anklager om plyndring av offentlig og privat eiendom. Tribunalet strøk også navnet på to landsbyer fra listen over landsbyer som var blitt plyndret og ødelagt, og to av navnene på listen over krigsfanger som skal ha blitt drept. Den 30. juni 2006 ble han dømt til to års fengsel[4][5], men ble umiddelbart løslatt da hans tid i varetekt var lengere enn dommen. Til tross at han ble løslatt Orić sine advokater anket dommen på stedet. Den 3. juli 2008 ble han ved ICTY rettskraftig frikjent for alle forbrytelser han var opprinelig tiltalt for[6][7]. Frikjennelse av Orić førte til massive protester og mistrivsel hos serbiske politikere og medier både i Bosnia-Hercegovina og Serbia. I februar 2014 anklaget Speiselldomstol i Serbia Orić for samme krigsforbrytelser som ICTY tidligere har frikjent han for og utlyste en internasjonal etterlysning av han via Interpol[8]. I mars 2014 har Interpol avvist arrestordren av Naser Orić og han er ikke lenger etterlyst av Interpol[9][10][11].

Orić har per dags dato status som helt hos bosnjaker fordi den 28. divisjonen som han kommanderte klarte å forsvare Srebrenica til tross for den bosnisk-serbiske hærens militærtekniske overlegenhet og fordi han ble frikjent for alle krigsforbrytelser som han var anklaget for. Han er pensjonert fra militærtjeneste og driver med jordbruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]