Narjan-Mar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ved bredden av Petsjora med Narjan-Mar i bakgrunnen
Narjan-Mars byvåpen

Narjan-Mar (russisk: Нарьян-Мар, nenetsisk: Няръянa мар – Njar'jana mar, oversatt: «rød by») er hovedstaden i Nenetsk autonome okrug i Russland. Byen ligger på elva Petsjoras høyre bredd, rundt 100 km fra Barentshavet og 1550 km nordøst for Moskva. Innbyggertall: 19 000 (2005), 18 611 (folketelling 2002), 20 182 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Narjan-Mar ble grunnlagt som administrativt senter for det autonome området Nenetsk i 1932, i forbindelse med utbyggingen av Petsjora-kullfeltene. Bosetningen fikk bystatus i 1935. I Sovjettiden var Narjan-Mar en lukket by. Byen hadde tidligere store sagbruk, men de fleste er nå nedlagt. Etter sovjettiden har Narjan-Mar fått en mer internasjonal rolle, m.a. som administrativt senter for en av medlemsregionene i Barentsregionen.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byen har havn for havgående skip, for trafikken fra Petsjora og ut i Barentshavet, og er også elvehavn for trafikken videre oppover Petsjora-elva. Narjan-Mar lufthavn har ruter til Arkhangelsk og Moskva, og med små dobbeldekkere ut på viddene. Byen er et viktig senter for fiske, de har fiske- og sagbruksindustri, og et slakteri for reinsdyr. Nenetsia har flere rike oljefunn, og både russiske og vestlige oljeselskaper har oppdrag i Narjan-Mar. LUKoil er i dag byens største arbeidsgiver.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 67°38′N 53°03′Ø