Kotlas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kotlas' byvåpen

Kotlas (russisk: Котлас) er en by sør i Arkhangelsk oblast i Russland. Den ligger ved samløpet av elvene Nordre Dvina og Vytsjegda. Innbyggertall: 60 647 (folketelling 2002).

Byen har papirfabrikk og er også et senter for tømmerindustrien. Den har en viktig elvehavn og er et jernbanesenter. Flere jernbanelinjer fra det sentrale Russland og Komi-republikken møtes her.

Stedet har sannsynligvis hatt bosetning siden de tidligste tider, men byen fikk offisiell bystatus først i 1917.

Gulag[rediger | rediger kilde]

Fra 1930-tallet var Kotlas et sted for deportasjon av kulaker, som et senter for skogindustri. Det ble styrt av Kotlaslag-divisjonen av Gulag. Senere tok byen i mot alle mulige kategorier mennesker som ble undertrykt og tvangsflyttet i Stalin-tiden. Det var en spesielt stor polsk befolkning i området, med hele polske landsbyer som ble tvangsflyttet hit på 1920- og 1930-tallet.

Arbeidsleirer eksisterte innenfor byens territorium frem til 1953. Foruten skogsarbeid og papirindustri arbeidet fangene med bygging av fabrikker, boliger, bruer og jernbaner. De fleste leirene var ubevoktede brakkeleire.

I tillegg var Kotlas et betydelig transittsted for forviste som skulle fraktes lengre nord og øst, ettersom byen var en jernbaneterminal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 61°15′N 46°39′Ø