Hopp til innhold

Namdaemun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Namdaemun
Hangul남대문
Hanja南大門
Revidert romaniseringNamdaemun
McCune-ReischauerNamdaemun

Namdaemun (eller Sungnyemun ) er et landemerke i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Navnet betyr direkte oversatt «Den store sørlige porten», og navnet kommer av at dette var en port i bymuren rundt Seoul, bygd av Kongedømmet Joseon. Muren ble brukt for å beskytte byen mot sibirtigre.

Offisielt blir porten kalt for Sungnyemun eller «Gate of Exalted Ceremonies».

Namdaemun er nå en port for Namdaemun-markedet, som selv har en århundrelang historie, og som i dag er åpent døgnet rundt.

I videospillet World of Warcraft, er byporten til Darnassus basert på Namdaemun.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Namdaemun i 1904

Namdaemun er det eldste trebygget som er igjen i Seoul. Konstruksjonen av porten begynte i 1395 under Kong Taejo av Joseon og ble ferdigsstilt i 1398. Den gjenværende strukturen gjennomgikk restaureringsarbeider under Kong Sejong den store (1447) og igjen under Kong Seongjong av Joseon (1479).

Under den japanske okkupasjonen av Korea ble bymuren ødelagt av den japanske regjeringen, angivelig for å lette trafikken i området. Porten ligger halvveis mellom Seoul stasjon (Seoul-yeok) og Seoul City Plaza.

Namdaemun ble skadet under Koreakrigen og fikk sin siste større reparasjon i 1962, da det fikk status som «nasjonalskatt nummer en», den 20. desember 1962.

Brann[rediger | rediger kilde]

Namdaemun ble delvis ødelagt i en brann som startet rundt halv ni om kvelden 10. februar 2008. Brannen ødela det meste av trekonstruksjonen på toppen av den gamle byporten. Over tre hundre mannskaper fra brannvesenet forsøkte å få kontroll med brannen. Ingen skader på mennesker er rapportert.[1]

Det ble først antatt at brannen var en ulykke, men flere vitner observerte en mistenkelig person i området like før brannen startet. To lightere ble funnet ved brannstedet.[2]

Seouls politi arresterte en 69 år gammel mann, som var siktet for å sette fyr på Changgyeongpalasset i Seoul i 2006.[3] Mannen tilstod dagen etter at han hadde tent på kulturskatten, fordi han var i en krangel om eiendomsrett til noen landområder.[3]

Sør-Koreas kulturminnemyndighet mener at det vil ta tre år og koste 21 millioner USD å gjenreise minnesmerket.

Restaureringsarbeidet startet 10. februar 2010.[4] Planen er å åpne det restaurerte byggverket mot slutten av 2012.[5]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]