Mysider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mysider
Hemimysis anomala
Hemimysis anomala
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mysida
Haworth, 1825
Norsk(e) navn: mysider,
pungreker,
rekebarn
Hører til: storkreps,
krepsdyr,
leddyr
Antall arter: ca. 1100
Habitat: hav, brakk- og ferskvann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Mysider, også kalt pungreker eller rekebarn, er en gruppe (orden) av storkreps.

De ligner på reker og kroppslengden er som regel 5–25 mm. Hunnen oppbevarer eggene i en rugepose under brystpartiet. De har blæreformede likevektsorganer i de bakerste haleføttene. Øynene sitter på stilker, og skallet er mykt og fleksibelt. Mysidene har i motsetning til rekene ikke fem par gangbein, men åtte par to-grenede lemmer på forkroppen. Arter som lever på grunt vann kan skifte farge avhengig av bakgrunnen og tiden på døgnet.

Mysider finnes i hav og brakkvann over hele verden, og det finnes både bentiske og pelagiske arter. Det er 72 arter i ferskvann, og de er konsentrert til de palearktiske og neotropiske faunaregionene.

Mange arter er vanlig langs norskekysten, for eksempel Hemimysis lamornae, tangmysid og elveosmysis. Av ferskvannsartene er Mysis relicta den mest kjente.

Dyphavsartene i Lophogastrida ble tidligere regnet til mysidene, men er nå plassert i en egen orden. To forskere ved Universitetet i Bergen har foreslått å flytte de hovedsakelig grottelevende familiene Lepidomysidae og Stygiomysidae til en egen orden, Stygiomysida.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Taksonomien til storkreps er komplisert og flere av gruppen er utdødd. Det er generelt omstridt å fin-inndele organismer taksonomisk. En moderne oppdatering av systematikken gis av Martin og Davis[1], som følgende oversikt følger ned til nivået orden, mens lavere nivåer følger stort sett WoRMS-databasen.[2]. Utdødde grupper er markert med †.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Davis, George E., Martin, Joel W.: An Updated Classification of the Recent Crustacea, Natural History Museum of Los Angeles County 2001, side 1-132
  2. ^ Mysida - WoRMS. Besøkt 25. januar 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]