Hemimysis anomala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hemimysis anomala
Hemimysis anomala
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hemimysis anomala
G.O. Sars, 1907
Norsk(e) navn:
Hører til: Hemimysis,
mysider,
storkreps
Habitat: ferskvann og brakkvann
Utbredelse: Svartehavet og Det kaspiske hav og elvene som renner dit, introdusert andre steder i Europa og i Nord-Amerika

Hemimysis anomala er et rekelignende krepsdyr. Den opptrer som en invaderende art utenfor sitt opprinnelige utbredelsesområde og er i rask spredning.

Den er lett å kjenne på den røde fargen og at den svømmer i tette stimer. Voksne dyr er 8–11 mm lange. Arten står ganske dypt i vannet, på 6–10 m dyp, og av og til enda dypere.

Denne arten hører hjemme i munningene til de store elvene som renner ut i Svartehavet og Det kaspiske hav. På 1950- og 60-tallet ble den satt ut i sovjetiske kraftmagasiner som et avbøtende tiltak for å opprettholde fiskebestanden etter kraftutbygging.

I ettertid har Hemimysis anomala spredt seg med ballastvann og ble i 1992 funnet i Skjærgårdshavet utenfor den finske sørvestkysten. Den er blitt vanlig i Nord-Europa og finnes i øvre Donau, Main, Neckar, Rhinen og i vannreservoarer i Nederland og Belgia. I 2004 ble arten funnet i Storbritannia, og i 2006 ble den funnet to steder i De store sjøer i Nord-Amerika.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

En stim av Hemimysis anomala