Myrmetallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Myrmetallfly
Myrmetallfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Syngrapha microgamma
Hübner, 1823
Norsk(e) navn: myrmetallfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Syngrapha
Habitat: myrer
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Myrmetallfly (Syngrapha microgamma) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den finnes på Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 23–28 mm), grått nattfly. Arten ligner polarmetallfly (Syngrapha hochenwarthi), men kan skilles fra denne på at forvingen ikke har antydning til rødskjær, og at bakvingens svarte ytterkant er bredere. De to artenes utbredelser overlapper ikke i Norge. Kroppen og forvingen er grå. Forvingens midtfelt er mørkgrått i den bakerste halvdelen. Mellomlinjene, som avgrenser dette feltet, er smale og lyse med mørk kant. Midt i vingen er det en liten, dråpeformet, hvit flekk. Fra den indre enden av denne går det ut en smal utløper til hver mellomlinje, slik at det mørke feltet har smal, lys kant på tre sider. Nyremerket er delvis svartkantet, ringmerket neppe synlig. Bølgelinjen langs vingens ytterkant er mørk i den fremre delen, lys i den bakre. Bakvingen er lysgul, langs ytterkanten ganske bredt svart. Den er også gråsvart i et smalt belte langs innerkanten og i et lite område ved roten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever på myrer i barskogs (taiga)-sonen. Larvene lever på dvergbjørk (Betula nana) og blokkebær (Vaccinium uliginosum), også på finnmarkspors (Rhododendron tomentosum), men denne er sjelden i artens norske utbredelsesområde. Den overvintrer som halvvoksen larve. De voksne sommerfuglene flyr om dagen i solskinn, i juni – juli. De kan også fly i varme sommernetter og kommer da gjerne til lys. Den er en meget rask flyger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Nord-Europa og videre østover til Kamtsjatka, og vidt utbredt i det nordlige Nord-Amerika. I Norge er den bare kjent fra Østlandet, der den er lokal og sjelden. De fleste funnene er fra indre strøk.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, myrmetallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]