Polarmetallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Polarmetallfly
Syngrapha hochenwarthi
Syngrapha hochenwarthi
Vitenskapelig(e)
navn
:
Syngrapha hochenwarthi
(Hochenwarth, 1785)
Norsk(e) navn: polarmetallfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Syngrapha
Habitat: blomstereng
Utbredelse: Palearktis

Polarmetallfly (Syngrapha hochenwarthi) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den forekommer bare i Troms og Finnmark i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 26–30 mm), gråbrunt nattfly. Den ligner mest på myrmetallfly, men skiller seg fra denne på at forvingen har et rødlig fargeskjær og at bakvingens svarte ytterkant er smalere. De to artenes utbredelser overlapper ikke i Norge. Kroppen og forvingen er gråbrune, vingen med et rødlig skjær. De bakerste 2/3 av vingens midtfelt er mørkbrune. Mellomlinjene, som avgrenser dette feltet, er lyse med brun kant. Midt i vingen sitter det en kommaformet, hvit flekk som gjerne er litt kløvd i den indre enden, men ikke egentlig y-formet. Bølgelinjen er brun og går i store buktninger. Ved bakhjørnet er det en lysgrå flekk. Bakvingen er lyst gul, med en relativt smalt svart ytterkant, innerkanten er også svart.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Polarmetallflyet finnes på blomsterrike enger i bjørkebeltet og like over dette. Larvene, som bruker nesten et helt år på utviklingen, lever på setermjelt (Astragalus alpinus). De voksne sommerfuglene flyr om dagen i solskinn, fra slutten av juni og ut juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den finnes i fjellene på Balkan, Alpene, i det nordligste Fennoskandia og i noen fjellområder i Russland: Kaukasus, Ural, Altaj og fjellområder på Kamtsjatka. I Norge er den sjelden i indre Troms, men ganske vanlig i Finnmark, bortsett fra de fuktigste områdene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, polarmetallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]