Mykale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deler av fjellet Mykale, sett fra ruinene av Priene
Kart over Mykale med kystlinjeforskyvninger siden antikken.

Mykale (gresk: Μυκάλη, latin: Mycale, tyrkisk: Samsun Daği) er et fjell (1 237 moh) på vestkysten av Anatolia i Tyrkia, nord for munningen av elven Menderes (antikkens Maiandros) og skilt fra den greske øya Samos av den 1300 meter vide Samosstredet. Fjellet danner en bergrygg som ender i en odde som i antikken var kjent som Trogylion (gresk: Τρωγίλιον eller Τρωγύλιον, latin: Trogiliom).[1] Det er flere strender langs nordkysten som består av sand til grus. Den sørlige flanken er hovedsakelig bratte skråninger.

I klassisk gresk tid var hele fjellryggen en odde som var omgitt av Egeerhavet. Geopolitisk var den en del av Jonia med den greske byen Priene plassert ved kysten av fjellets sørflanke og Miletos ved kysten på motsatt side i sør tvers over den dype bukten som elven Menderes hadde skapt. Ytterligere nord lå byen Efesos.

Ruinene av de første to joniske byene nevnt med deres havneanlegg finnes fortsatt, men er i dag flere km lengre inn i landet med utsikt over en rik jordbruksflate og gressland som oppsto grunnet avsetninger fra elven, og som fortsetter å danne det geografiske trekket med vide elvesvinger som denne elven har gitt navn til, meander. Enden av den tidligere bukten er i dag en innsjø, Çamiçi Gölü (innsjøen Bafa).

Hele fjellryggen ble gjort om til en nasjonalpark på 109.85 km, Dilek Yarimadisi Milli Parki («Dilekhalvøyas nasjonalpark») i 1966, og som er delvis tilgjengelig for offentligheten. Resten er reservert av det tyrkiske militæret. Parkens isolasjon har oppmuntret til å gå tilbake til den innfødte økologien, som er 60 prosent kratt og underskog. Dette området er et verneområde for arter som tidligere var mer utbredt i regionen.

Slaget ved Mykale[rediger | rediger kilde]

I det rundt 13 km brede sundet mellom Samos og utløpet av Mykales fjellrygg, odden Trogylion, beseiret grekerne under Leotykides (konge av Sparta) og Xanthippos (statsmann fra Athen) den persiske flåten i et stort sjøslag i år 479 f.Kr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, William (1850): «Mycale» i: New Classical Dictionary of Biography, Mythology and Geography. London: John Murray.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]