Muscomorpha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Muscomorpha
Åkerfluen Scatophaga stercoraria
Åkerfluen Scatophaga stercoraria
Vitenskapelig(e)
navn
:
Muscomorpha
Norsk(e) navn: Muscomorpha
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Tovinger
Underorden: Fluer
Antall arter: omtrent 2 900 arter i Norge,
? i verden
Habitat: Terrestrisk
Utbredelse: Alle verdensdeler
Delgrupper:

Muscomorpha er en av fire delgrupper av fluene. Det er en artsrik gruppe med omtrent alle fluene.

Disse fluene finnes på mange ulike leveområder (habitat). Et betydelig antall arter lever av planter både i larvestadiene og som voksne. Noen er rovdyr som dansefluer og rovfluer, som lever av andre mindre dyr. Andre er parasitter, som lever i eller på et annet vertsdyr. Noen er òg blodsugende.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Fluenes slektskapsforholdene mellom delgruppene er avklart i ulik grad. Nyere forskning på fluenes systematikk, deler de inn i fire grupper, hvor den tradisjonelle grensen mellom de lavere- og de høyere fluene ikke lengre er ett markert skille. Det er gruppen av de laverestående fluene som er delt.

Gruppen Muscomorpha inneholder både en del av de laverestående og alle de høyerestående fluene, som fortsatt er en egen delgruppe og har det latinske navnet Cyclorrhapha. Nettopp dette at de har beholdt dette navnet kan være et problem eller litt forvirrende, fordi endingen på de latinske navnene forteller litt om plasseringen i hierarkiet. Problemet ligger i at Cyclorrhapha, er en delgruppe av Muscomorpha. Derfor er det mulig at gruppen høyere fluer kommer til å få et nytt navn i framtiden.


Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]