Apioceridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Apioceridae
Apiocera sp, hann
Nomenklatur
Apioceridae
Populærnavn
apiocerider
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
GruppeLavere fluer
Økologi
Antall arter: 140 i verden
ikke i Norge
Habitat: På land, på tørre og solrike steder, også på strender
Utbredelse: Nord- og Sør-Amerika, Australia, Sørøst-Asia og sørlige Afrika
Inndelt i

Apioceridae er en liten familie av fluer som særlig lever i varme og tørre strøk. De ligner på rovfluer, men kan skilles lett fra disse på at de mangler søkket i pannen mellom øynene og «barten» under fasettøynene.

De fleste artene lever i Amerika men de finnes også i andre varme områder. Familien finnes ikke i Europa. Både de voksne og larvene er rovdyr, de voksne fluene besøker også blomster og er kjent som flower-loving flies i USA.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Rovfluer er middelsstore (7–10 mm), slanke fluer. Brystet (thorax) er stort og bredt, vanligvis matt på grunn av bestøvning. På ryggsiden danner bestøvningen gjerne lengdestriper. Brystet er kledt med fine hår, men kraftige børster finnes bare langs siden og bakerst på ryggen. Bakkroppen er lang og sylindrisk, bakkroppsspissen rager vanligvis tydelig lenger bak enn vingene. Hannens ytre kjønnsorganer danner en stor, hard kapsel rundt bakkroppsspissen, og hunnens bakkroppsspiss er forlenget til et langt eggleggingsrør.

Hodet er forholdsvis lite og kort, to til tre ganger så vidt som langt. Fasettøynene er store og ovale, men møtes vanligvis ikke i pannen. De tre punktøynene er ganske store og sitter rett på pannen uten noen tydelig knøl. Pannen er ganske bred, dekket av lange, fine hår, men uten kraftige børster. I motsetning til rovfluene mangler de et tydelig søkk mellom fasettøynene.

Antennene er fire-leddete, de to innerste leddene er sylindriske, det tredje leddet er pæreformet. Det fjerde leddet er en liten tapp som sitter ytterst på det tredje. Ansiktet (området under antennene) er flatt, lite fremtredende, og mangler "barten" av kraftige børster som man finner hos rovfluene.

Vingene er forholdsvis små og smale, glassklare eller gulaktige. Vingeoverflaten virker noe tverr-rynkete, og det har mange tydelige årer som danner flere lukkede celler inne i vingen. Årenettet ligner sterkt på det hos rovfluene.

Beina er lange og ganske kraftige, og leggene (tibiae) har rekker av kraftige børster.

Larvene (bare beskrevet for én art) er lange og tynne, med et velutviklet hode som kan trekkes inn. De har noen korte børster og små, vorteaktige utvekster på noen av leddene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste artene lever i tørre eller halvtørre områder, og man finner gjerne de voksne fluene på eller ved vegetasjon. De besøker gjerne blomster for å drikke nektar. De voksne fluene virker trege, men er ganske raske flygere, med en summende flukt. Fluene er rovdyr eller kanskje lever de mest av døde insekter som de finner. Hunnene legger egg i løs jord eller sand, der larvene utvikler seg. De er rovdyr.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Flere slekter som tidligere ble regnet til denne familien er nå overført til familien Mydidae. Familien omfatter fire kjente slekter der tre av dem bare har én art hver.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]