Hopp til innhold

Murervepser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Murervepser
Nomenklatur
Eumeninae
Populærnavn
murervepser,
leirvepser
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
FamilieStikkvepser
Økologi
Antall arter: 29 arter i Norge
over 3000 i verden
Habitat: på land
Utbredelse: kosmopolitter
Inndelt i
  • se artikkeltekst

Murervepser eller leirvepser (Eumeninae) hører til stikkvepsene. De er solitære veps som lever enslige og ikke danner sosiale samfunn, slik mange andre stikkveps gjør. Hunnene har stikkebrodd, stikket er omtrent som hos stikkevepser.

Murerveps lager krukker av leire til egg og larver.

Disse vepsene er kjent for å lage små krukkelignende beholdere av leire som eggene legges i og larvene oppholder seg i. De kan også utnytte hulrom, enten naturlige eller kunstige som insekthotell. Larvene fores med større larver, helst fra sommerfugler, som hunnen fanger. Voksne individer oppsøker ofte blomster.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 10-20 mm), nokså slanke, lite hårete vepser, vanligvis svarte med gule eller røde flekker og tverrstriper. De ligner på vepser i underfamiliene Vespinae og Polistinae, men er vanligvis noe spinklere bygd enn disse, med en mer sylindrisk kroppsform. Antennene er gjerne forholdsvis korte og litt klubbeformede. Beina er nokså korte, gjerne gule på farge. Som hos andre stikkvepser kan forvingene foldes sammen rundt en fold i midten. Vingene har tre lukkede submarginalceller.

Systematisk inndeling / europeiske slekter / norske arter[rediger | rediger kilde]

Underfamilien omfatter totalt over 3000 arter fordelt på over 200 slekter

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]