Murburkne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Murburkne
Murburkne, fotografert i østlige Tyskland.
Murburkne, fotografert i østlige Tyskland.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Asplenium ruta-muraria
Norsk(e) navn: Murburkne
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Bregner
Orden: Polypodiales
Familie: Småburknefamilien
Slekt: Asplenium

Murburkne (latin: Asplenium ruta-muraria ) er en art av klatrende og nøysomme bregner innenfor småburkneslekten i småburknefamilien. Den danner hybrider med olavsskjegg på Sør- og Vestlandet.

Murburkne er blant småburkne-artene som har linjeformede sporehushoper, som utover sesongen vokser seg helt sammen til store formasjoner.

Murburkne er 5–15 cm høy, og bladene er langskaftede. Bladstilken er ganske lang og grønn hele veien. Arten har mørkegrønne blad som er dobbelt fliket, og bladene er rombeformete. Bladkanten kan ha fine tenner. Bladene sitter på lange, ganske smale stilker på skaftet, og minner om blankburkne men har enda færre fliker. Murkburknens bladfliker er mer glisne og i større avstand til hverandre enn de mindre bladflikene hos blankburkne.

Sporehushopene (sori) er linjeformede og litt bøyde, med slør (indusium). Sporehushopene framstår som rødbrune eller rustbrune, og de vokser seg mer og mer sammen inntil de etter hvert dekker nesten hele undersiden av flikene. Kromosomtallet (n) er 72.

Arten er ofte klatrende på grunnfjell, i bergsprekker og i ur. Den foretrekker baserik grunn.

Murburkne vokser spredt i Norge, og forekommer nord til Lebesby i Finnmark. I Vågå går den opp til1.190 moh.

Ellers er det forekomster i sørlige Sverige og den aller sørvestligste kysten av Finland. Den vokser også spredt på øyene i Danmark og Østersjøen. Murburkne har flere varianter eller raser, og finnes i Eurasia og det vestlige Nord-Amerika.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]