Moules-frites

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moules-frites servert i en panne med pommes frites

Moules-frites (nederlandsk: mosselen-friet) er en rett som består av blåskjell og pommes frites. Retten har belgisk opphav, men er også populær i deler av Frankrike. Navnet på retten er fransk, hvor «moules» betyr muslinger og «frites» pommes frites. Det nederlandske navnet har samme betydning. Retten kan tilberedes på forskjellige måter.

Historie og opphav[rediger | rediger kilde]

Selv om moules-frites er en vanlig rett i nordlige Frankrike tror man at dens opphav er belgisk. Trolig oppstod retten som fattigmannskost. Blåskjell var en rimelig matvare som ble konsumert i store kvanta langs den flamske kysten, mens frityrstekte poteter var vanlig kost rundt om i landet vinterstid, da tilgangen på fisk og andre råvarer var begrenset. Denne teorien støttes av et manuskript fra 1781, med tittelen «Curiosités de la table dans les Pays-Bas - Belgiques» (oversatt: gastronomiske kuriositeter i de belgiske nederlender), som skildrer hvordan innbyggerne i Namur, Dinant og Andenne rundt Maas-elven hadde spist frityrstekte potetbiter siden omkring 1680.

Varianter og servering[rediger | rediger kilde]

Måten blåskjellene tilberedes på varierer, men blant de vanlige variantene av retten er:

  • Moules marinières: Trolig den mest anvendte og kjente varianten. Blåskjellene tilberedes i hvitvin med sjalottløk, persille og smør.
  • Moules à la crème: Variant hvor sjyen kremes med mel og rømme.
  • Moules parquées: Variant med opphav i Brussel; rå blåskjell delt i to servert med sitron- og sennepssaus.
  • Moules à la bière: Variant hvor blåskjellene tilberedes i øl (da gjerne i belgisk krydret hveteøl) i stedet for i hvitvin.
  • Moules à l'ail: Variant med hvitløk.

Blåskjellene serveres som oftest i et kokekar, helst det de ble tilberedt i. Pommes fritesene serveres ved siden av. Mosselsaus er et vanlig tilbehør, og består av majones, sennep og eddik. Til retten drikkes gjerne et lyst hveteøl - tradisjonelt sett belgiske klosterøl som Leffe Blond, eller en lett hvitvin av Pinot blanc.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Moules-frites er en svært populær rett i Belgia og i nordlige Frankrike, og serveres på de fleste restauranter der. Kombinasjonen blåskjell og pommes frites - da ofte under andre navn er til en viss grad utbredt i kystområder i Nord-Europa, også i Norge.