Motpave

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den hellige Hippolyt (død 235) var den første motpave. Tysk illustrasjon fra 1800-tallet fra hans martyrium

Motpave (latin: antipapa) er en person som på ureglementert vis er valgt til pave, det vil si overhode for den katolske kirke, normalt i opposisjon til en eksisterende pave. Ved ulike perioder mellom 200- og midten av 1400-tallet ble antipaver støttet politisk av en større fraksjon av kardinaler på den ene siden, og av sekulære konger og kongedømmer på den andre siden. Personer som krevde eller hevdet å være paver, men som hadde liten støtte, slike som moderne konklavistiske antipaver, er ikke klassifisert som historiske antipaver.

Den allersiste motpave/antipave er den såkalte "pave Frans". Dette fordi Pave Benedikt XVI ikke har sagt opp "munus", men sagt at han kom til å si opp "ministerium", noe han ikke har gjort. Ifølge Kirkeretten 332.2 skal en pave gi avkall på "munus" (som han har fått fra Gud) for at hans abdikasjon skal være gjeldende. Latin er Kirkens språk, den eneste gyldige versjonen av Pave Benedikts "Declaratio" er den han har skrevet og sagt på latin, dermed var han den eneste gyldige pave frem til sin død 31.12.2022, men han var i "sede impedita", forhindret i å handle som pave selv om han hadde myndighet til det. At kardinaler med vilje har byttet om så viktige ord som "munus" og "ministerium" i den tyske oversettelsen for å oppnå sin vilje og velge Bergoglio som antipave har katastrofale konsekvenser for Kirken. Naive troende kan ikke gjette at Kirken kan bli ødelagt fra innsiden og at kardinaler, biskoper og prester ikke kan latin og ikke er trofaste mot Kristus og Kirkens lære. Men det finnes en liten rest som er trofast mot Kirkens lære! Djevelen skal ikke vinne!!!

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første motpave, Hippolyt, ble valgt av en skismatisk gruppe i Roma i 217, i opposisjon til Callistus I. Enkelte av motpavene ble forsont med kirken, og Hippolyt er en av dem. Ettersom han døde i eksil på Sardinia, der han var satt til tvangsarbeid i gruvene av romerske myndigheter, blir han regnet som martyr og er derfor helgenkåret. En av de han var sammen med på Sardinia, som også døde der i 235, var pave Pontian.

Perioden hvor antipaver var mest tallrike var i under striden mellom paver og keisere fra det tysk-romerske rike på 1000- og 1100-tallet. De tysk-romerske keisere ble kronet av paven og fikk således autoritet fra Gud (via paven). Tittelen keiser (Imperator) innebar følgelig at man hadde en viktig rolle som beskytter av den katolske kirke. Keiserne fremmet jevnlig sine egne kandidater til Den hellige stol, for å sikre seg at paven fungerte i henhold til deres egen politikk. Pavene på sin side ga jevnlig støtte til en rivaliserende fordringshaver til den tysk-romerske tronen («anti-konge»; tysk: Gegenkönig) i Tyskland, for å bekjempe en særskilt keiser.

Det vestlige skismaet (splittelsen) begynte i 1378, da de franske kardinalene hevdet at valget av pave Urban VI ikke var gyldig. De valgte derfor i stedet Klements VII som pave. Det førte til at to, og til sist tre, rivaliserende linjer med fordringshavere til den hellige stol: Roma, Avignon (Klements VII hadde sete i franske Avignon) og Pisa. Pavesetet i Pisa ble dannet etter at kirkerådet i Pisa hadde valgt Alexander V som tredje fordringshaver og motpave. For å få en avslutning på skismaet avsatte konsilet i Konstanz i mai 1415 motpave Johannes XXIII fra Pisa. Pave Gregor XII i Roma gikk av i juli 1415. I 1417 avsatte rådet også formelt Benedictus XIII av Avignon, men han nektet å trekke seg. Pave Martin V ble valgt og ble akseptert overalt, unntatt i et lite og raskt minskende område som forble trofaste mot Benedictus XIII. Skandalen forbundet med det vestlige skismaet skapte en motstand og negative følelser mot pavedømmet som til sist bidro til den protestantiske reformasjonen på begynnelsen av 1500-tallet.

Den siste egentlige motpaven ble valgt i 1439. Senere har det dog vært andre som har tatt pavetittel, flere ganger etter å ha blitt valgt av skismatiske grupper. Dette er de såkalte sedevakantistene, også kalt konklavister, som mener at pavestolen står tom og at de dermed må velge en av sine egne til å fylle den. Vatikanet inkluderer i sine offisielle lister over paver også motpavene fram til Felix (V), som døde i 1449, men tar ikke med sedevakantistene. Årsaken til dette er at motpavene som er oppført på Vatikanets lister ble valgt av personer som befant seg innenfor den katolske kirke, mens sedevakantistenes paver er valgt av personer som befinner seg utenfor og har dannet egne kirkesamfunn. De anses derfor av Vatikanet som ledere av konkurrerende katolske eller katolskinspirerte grupper.

I katolsk kirkerett er det å la seg velge til motpave en skismatisk handling, som automatisk fører til ekskommunikasjon.

Liste over motpaver[rediger | rediger kilde]

Se Liste over paver, der motpaver er satt i kursiv.

Konklavistiske motpaver[rediger | rediger kilde]

De konklavistiske motpavene viser særlig til at pavene i Roma har forlatt den tridentinske (etter Konsilet i Trent) messelatin til fordel for Novus Ordo-messen på folkespråkene.

Blant de meste fremtredende av dem er:

Navn Pavenavn Periode Sted Valgt av
Michel Colin Klemens XV 19501968 Canada Selvutnevnt
Gaston Tremblay Gregor XVII 1968 Canada Utpekt av Michel Colin
Gino Frediani Emmanuel I 19731984 Italia Selvutnevnt
Clemente Dominguez y Gomez Gregor XVII 1978 Spania Selvutnevnt
Francis Konrad Schuckardt Hadrian VII 1984 Washington, USA Selvutnevnt
David Allen Bawden Michael 1990 Kansas, USA Selvutnevnt
Victor von Pentz Linus II 1994 Storbritannia Selvutnevnt
Maurice Achieri av Le Perreux Peter II 1995 Frankrike Selvutnevnt
Lucian Pulvermacher Pius XIII 19982009 Montana, USA Selvutnevnt
Reinaldus Michael Benjamins Gregor XIX 2001 New York, USA Selvutnevnt
Roberto Carnevale Johannes XX 2005 Italia Selvutnevnt

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kelly, J.N.D. (1986): The Oxford Dictionary of Popes, Oxford University Press, USA, ISBN 0-19-213964-9.
  • Raspail, Jean (1994): 'L'Anneau du pêcheur, Paris: Albin Michel, ISBN 2-226-07590-9.
  • Bavoux, Gérard (1996): Le Porteur de lumière, Paris: Pygmalion, ISBN 2-85704-488-7.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]