Urban VI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Urban VI
Urbanus VI
Født1318
Itri, Napoli
Død15. oktober 1389
Roma
BeskjeftigelsePolitiker, universitetslærer, katolsk prest Rediger på Wikidata
Embete
  • Pave (1378–1389)
  • Roman Catholic Archbishop of Bari (1377–)
  • Roman Catholic Archbishop of Acerenza (1364–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Napoli Fredrik II
GravlagtGrotte Vaticane
DåpsnavnBartolomeo Prignano
Valgt1378
Innsatt8. april 1378
Saligkåret-
Helligkåret-
Festdag-
ForgjengerGregor XI
EtterfølgerBonifatius IX
Våpenskjold
Urban VIs våpenskjold

Urban VI, døpt Bartolomeo Prignano (født 1318 i Napoli, død 15. oktober 1389 i Roma) var katolsk pave fra 8. april 1378 og frem til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bartolomeo Prignano var fra Napoli. Prignano promoverte til doktor i kirkerett og ble deretter professor og ansett kanonist ved universitetet i Napoli.

Han bega seg så til Avignon der han skaffet seg innflytelserike venner. Den 21. mars 1364 ble han ordinert til erkebiskop av Acerenza i kongedømmet Napoli, og den 14. april 1377 flyttet pave Gregor XI ham till erkebiskopsetet i Bari. Gregor XI hadde flyttet pavens sete fra Avignon tilbake til Roma.

Pave Urban VIs grav i Grotte Vaticane under Peterskirken

Pave[rediger | rediger kilde]

For å hindre at en tilbakeflytting til Avignon skulle komme på tale, krevde det romerske folk og presteskapet ved hans død at en italiener skulle velges til hans etterfølger.

Slik ble Urban VI pave, men dette valget ble årsaken til det såkalte vestlige skisma i pavedømmets historie.

Urban ble etter kort tid upopulær blant flertallet av sine egne kardinaler, grunnet stahet, hardhet og mangel på klokskap. I 1381 hjalp Urban hertug Karl av Durrazzo med å sette seg i spissen for et «korstog» mot Napolis regjerende dronning, Johanna I av Napoli. Hun ble beseiret, tatt til fange og myrdet. Karl ble deretter Napolis konge under navnet Karl III av Napoli. Vennskapet mellom ham og paven tok imidlertid snart slutt.

Grunnet mistanke om en sammensvergelse blant kardinalene, og om at den nye kongen støttet opprørerne, bannlyste Urban kongen, og beleiret Napoli med interdikt. I 1386 forhørte og myrdet Urban fem kardinaler, en blodsdåd som førte til et betydelig frafall av tilhengere, og uviljen mot ham vokste.

I 1389 bestemte Urban at Maria besøkelsesdag skulle feires som allmenn kirkefestdag hvert år 2. juli, og at det hvert 33. år skulle feires som jubelår. Neste jubelår ville inntreffe året etter, men Urban rakk ikke å oppleve det før han døde den 15. oktober 1389, ifølge mange kilder forgiftet av romerne.

Urban VI var den siste paven som ved valget ikke tilhørte kardinalkollegiet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
Gregor XI
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Bonifatius IX