Hopp til innhold

Sedevacantisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sede vacante, benyttet av Den hellige stol fra en paves død og fram til utvelgelsen av hans etterfølger.

Sedevacantisme er en posisjon holdt av en minoritet av konservative katolikker som hevder at Den hellige stol har stått ledig siden pave Pius XII døde i 1958 eller pave Johannes XXIII i 1963. Sedevacantisme er latin og betyr bokstavelige «Stolen er ledig», og henviser til Pavestolen i Vatikanet.

Stolen det er snakk om er et språklig bilde for paveembetet. Alle katolikker er vanligvis sedeoccupantister («stolen er opptatt»), når de har en levende pave som sitter i Petri stol. Det er når en pave dør, eller en motpave havner i stolen (Den Katolske Kirken har offisielt hatt 42 slike motpaver gjennom historien) at det blir en periode av Sedevacanse innen en ny pave kan velges. De fleste som er sedevacantister idag, er det fordi de ikke aksepterer det andre Vatikankonsilet på 1960-tallet som et legitimt Kirkemøte. De mener at dette kirkemøtet bryter med tradisjonell katolsk tro og lære, og at de som har sittet i Petri stol under og etter dette møtet ikke har vært riktige paver, men motpaver underordnede men ipso facto (automatisk).

De mest kjente sedevacantistene i den engelsktalende verden i dag er munk-brødrene Peter og Michael Dimond i USA, og deres kloster Most Holy Family Monastery.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata