Rubintopas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Moskitokolibri)
Hopp til: navigasjon, søk
Ruby-topaz-hummingbird chrysolampis-mosquitus-7042-cr1.jpg

Rubintopas (Chrysolampis mosquitus) er en liten kolibri som tilhører gruppen typiske kolibrier. Arten er eneste art i slekten Chrysolampis.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den er 8-9 cm lang (lengden på halsen er inkludert), og veier fra 3,5 gram til 5 gram. Rubintopas viser stor variasjon i farger på fjærdrakten. Det sorte nebbet er kort og rett, øynene er mørkebrune og føttene er gråsorte. I dårlige lysforhold vises fargene i fjærdrakten som kjedelige farger som brun og sort. Men i de rette lysforholdene kan det briljante fargespillet av fjærdrakten bli sett.

Den voksne hannen har en mørk grønn/brun øvre fjærdrakt med en rubinrød krone og nakke. Halsen og brystet har en gyllen smaragdgrønn farge. Hannens nedre fjærdrakt er brun, mens vingene er mørk grå. Halen er kastanje-farget og har en svart tipp.

Hunnen har hovedsakelig en bronse-grønn øvre fjærdrakt og er blek grå under. Hun har en mørk hakestripe. Halen er kastanjefarget med hvite tips.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rubintopasen hekker fra det sørlige Panama og sørover gjennom de i søramerikanske landene Venezuela, Colombia og Guyanas til nord-, øst- og sentral Brasil og Nord-Bolivia. Rubintopasen lever i åpne landskap, hager og dyrkede områder. Den befinner seg fra havnivå og opp til en høyde på 1700 moh, men mest vanlig finner du den under 500 moh.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Rubintopas drikker nektar fra et bredt utvalg av fargerike, duftende små blomster i trær, busker, og kaktuser. De ønsker blomster med høyest sukkerinnhold de er spesielt glade i blomster av samaan treet og ixora anlegget.

De tar også sukkervann fra lokale fuglebrett, samt noen små edderkopper og insekter. En hekkende hunn kan ta opptil 2000 insekter i døgnet. Insektene er viktige kilder til protein med et spesielt behov under hekketiden for å sikre seg en god utvikling av de unge.

Hannen bygger reir og forsvarer reirplassen aggressivt mot andre hanner og store insekter, blant annet humler og møll.

Sangen hos denne arten oppleves som et høyt, skrikende «tsii tsii tsii».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]