Mortal Engines Quartet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Predator Cities
orig. Predator Cities
Forfatter(e)Philip Reeve
SpråkEngelsk
Sjangerfantasy
Utgitt2001, 2003, 2005, 2006
ForlagAschehoug
(en. Scholastic Press)
Oversetter(e)Torstein Bugge Høverstad
Sider293, 316, 336, 544

Mortal Engines Quartet (også kjent som Hungry City Chronicles i USA; Predator Cities eller Predator Cities Quartet) er en barneboktrilogi av den britiske forfatteren Philip Reeve.

Mortal Engines[rediger | rediger kilde]

Boken starter med at attraksjonsbyen London jager og fanger en liten gruve-by kalt Salthook. Tom Natsworthy, en lærling i tenårene, blir sendt til London, og møter lederen for Historikernes laug, Thaddeus Valentine - sammen med datteren hans, Katherine. Når en av Salthooks innbyggere, tenåringen Hester Shaw, forsøker å myrde Valentine, men Tom blander seg inn i attentat-forsøket og jager etter henne. Hester avslører et skjemmende arr i ansiktet, og påstår at Valentine forårsaket denne skaden - før hun klarte å stikke av fra London-politiet. Når Tom informerer Valentine om hvem Hester var, dytter Valentine ham ned i en sjakt. Tom og Hester reiser deretter sammen gjennom Hunting Ground rett utenfor London.

De havner etter hvert om bord i en liten by kalt Speedwell, hvor eieren Orme Wreyland doper dem ned og planlegger å selge dem som slaver for å tjene penger. Tom og Hester stikker av fra Wreyland, og møter en vennlig luftskip-pilot kalt Anna Fang. De reiser med luftskipet Jenny Haniver til den nøytrale flyvende byen Airhaven, hvor de håper å finne en videre passasje til London. I i nærheten av Airhaven blir de angrepet av en cyborg kalt Shrike, som ble sendt etter dem av London-ordføreren Magnus Crome, for å drepe dem og bringe likene deres til London. Men Tom og Hester kommer seg unna ved å stjele en varmluftsballong. Hester avslører at når hun var barn, ble begge foreldrene hennes myrdet av Valentine fordi de nektet å gi opp en gammel maskin. Valentine skadet Hester også, og trodde at hun var død. Men Hester rømte, og Shrike tok seg av henne i løpet av det meste av barndommen.

Til tross for at Shrike egentlig ikke skulle ha følelser, utviklet han et slags farslignende bånd med henne. Hester ønsker å ta hevn på grunn av foreldrene sine, og forlot Shrike til tross for bønnene hans om at hun skulle bli hos ham - og hun reiste til London. Men Shrike fulgte etter henne, og nådde London før henne. Men han ble kort tid senere tatt til fange av ordfører Crome. Hester legger merke til at et speider-skip fra London følger etter dem, og de landet med varmluft-ballongen. Speider-skipet, med Shrike om bord, oppdager dem kort tid senere. Tom og kommer seg til en pirat-by kalt Tunbridge Wheels. Ordføreren, Chrysler Peavy, som kjenner Hester fra hennes dager sammen med Shrike. Men når byen lander på grunt vann, treffer Tunbridge Wheels et korallrev. Samtdig blir Valentine sendt bort av Crome på et hemmelig oppdrag, til Katherines forferdelse.

Mistenksom overfor Crome begynner Katherine å undersøke hendelser i London ved hjelp av lærling-ingeniør Bevis Pod, som hun har blitt venn med. De oppdager at Valentine har reddet et monstrøst eldgammelt våpen kalt MEDUSA for London, og at ingeniør-lauget har satt våpenet sammen igjen inne i St Paul's Cathedral. Katedralens kuppel åpner seg for å avsløre MEDUSA, som deretter brukes til å ødelegge en mye større by som har fulgt etter London. Tom og Hester blir reddet av Fang, som deretter blir avslørt for å være en agent for Anti-Traction League. Han tar med seg Tom og Hester til Shield Wall of Batmunkh Gompa, som beskytter nasjonalstaten i Anti-Tracton League. Fang mistenker at våpenet som London har satt sammen igjen vil bli brukt til å ødelegge skjold-muren, og advarer guvernør Khan om MEDUSA. Khan er skeptisk til at London vil angripe dem, men Fang insisterer på at de burde bombe London for å ødelegge våpenet for godt. Tom oppdager at Valentine allerede har infiltrert Batmunkh Gompa, i forkledning som en munk. Tom forsøker å slå alarm, men Valentine har lykkes med å forhindre ligaens nordlige flåte av luftskip. Valentine duellerer mot Fang, og dreper ham.

Katherine oppdager at MEDUSA opprinnelig ble funnet av Hesters mor Pandora, og at Crome hadde drept henne for å stjele våpenet. Han innrømmer også at Katherine sannsynligvis var Hesters halv-søster. Desillusjonert og forferdet over våpenets ødeleggende kraft, konspirerer Katherine for å plante en bombe for å ødelegge MEDUSA, men de blir oppdaget før de rekker å gjennomføre hele planen. The Guild of Historians, ledet av Toms sjef Chudleigh Pomeroy, kommer dem til unnsetning og kjemper mot ingeniørene. Katherine reiser til toppen av Saint Paul's Cathedral, med Bevis forkledd som hennes fangevokter. Tom og Hester ankommer, og Hester prøver å kjempe seg frem til Valentine for å hevne foreldrene hennes.

Predator's Gold[rediger | rediger kilde]

Tom og Hester møter eventyreren og forfatteren Nimrod Pennyroyal om bord på Airhaven, som overtaler dem til å ta ham med som passasjer. Men de blir snart forfulgt av luftskip fra Green Storm, en fanatisk gruppe som valgte å splitte seg fra Anti-Traction League. I deres forsøk på å unngå luftskpene blr Jenny Haniver skadet. De blir reddet av Anchorage, som en gang var en blomstrende Traction City som først og fremst var avhengig av handel, men som nylig hadde blitt ødelagt på grunn av et utgravd biologisk våpen som drepte de aller fleste av innbyggerne. De overlevende satte deretter kursen mot Nord-Amerika, som antas å være en radioaktiv ødemark etter seksti minutters-krigen.

Byen kontrolleres av den unge Freya Rasmussen, som behandler dem alle tre som æresgjester og utnevner Pennyroyal til byens sjefsnavigatør på grunn av hans tidligere erfaringer. Mens Anchorages havnesjef forsøker å reparere Jenny Haniver, blir Hester misunnelig på Toms økende nærhet til Freya, og blir også forstyrret av observasjonene av «spøkelser» i byen. Senere oppdager hun Tom som kysser Freya, og flyr bort fra byen i Jenny Haniver. Hester setter kurs mot Piotr Masgard, lederen for Huntsmen i Traction City of Arkangel, som har til hensikt å erobre byen gjennom en luftskip-invasjon.

I stedet for å godta penger som betaling for denne informasjonen, insisterer hun på at når Arkangel spiser Anchorage, skal Tom returneres til henne. Men når hun kommer tilbake til Jenny Haniver, blir Hester imidlertid dopet ned og kidnappet av en Green Storm-informant. Hester blir ført til Rogue's Roost, en øy sør for Grønland, hvor den grønne stormen har konvertert Anna Fangs kropp til en Stalker. Kommandanten, Sathya, håper å gjenopprette Fangs hukommelse ved å vise henne Hester, men den nylig oppstandne Fang kjenner ikke igjen henne eller seg selv.

Tom innser at Pennyroyal aldri reiste til Amerika, og heller baserte hele boken sin på et gammelt oppdagelseskart i Reykjavík-biblioteket. På vei for å avsløre Pennyroyals bedrag til sjefsingeniøren, oppdager Tom at «spøkelsene» som blir sett i Anchorage egentlig er tyver, som opererer fra et parasittisk ubåt-lignende opplegg som er festet til bunnen av byen. De kaller seg selv The Lost Boys. Når hemmeligheten deres er oppdaget, kidnapper de Tom og forlater byen. Tom utvikler et slags vennskap med en motvillig Lost Boy, Caul, på reisen deres til Grimsby. Caul forteller ham at hele byen blir kontrollert av en «onkel» en mann som grunnla byen som en base for tyvene - og han holder Lost Boys under konstant overvåking.

Tom møter onkelen som forteller ham at det finnes noe verdifullt i Rogues' Roost, som han ønsker at Tom skal stjele for ham. Til gjengjeld skal Tom få muligheten til å redde Hester. Tom klatrer opp en stige opp de steinete klippene for å infiltrere basen, men han blir snart oppdaget og gjenforent med Hester i fengselscellen hennes. Når han innser at onkel sendte Tom for å dø som en avledningsmanøvrer, detonerer Caul for tidlig ladningene som Lost Boys plasserte inne i Roost. Dette saboterr hele operasjonen, men redder Tom og Hester. I forvirringen finner de fleste av Lost Boys veien til kammeret hvor Stalker Fang holdes fanget, men Stalker dreper dem alle enkelt. Hun forfølger deretter Tom og Hester inn i en hangar hvor Jenny Haniver befinner seg.

Infernal Devices[rediger | rediger kilde]

Seksten år etter hendelsene i Predator's Gold har den tidligere is-byen Anchorage slått seg ned på en øy i Nord-Amerika. Byen er upåvirket av det radiaktive nedfallet etter Seksti Minutters-krigen, og har blitt en statisk by ved navn Anchorage-in-Vineland. De fleste av innbyggerne er fornøyde med deres nye tilværelse. Men Wren Natsworthy, tenåringsdatteren til Tom Natsworthy og Hester Shaw, kjeder seg med livet sitt og ønsker større eventyr.

Når Wren sniker seg ut en natt møter Wren tre Lost Boys, Remora, Fishcake og deres eldre leder Gargle. De har kommet til Anchorage på leting etter en mystisk Rasmussen-familiegjenstand ved navn Tin Book. Boken, som bærer insigniene til USAs president inneholder aktiveringskodene for de aller siste gjenværende våpen som er igjen fra Seksti Minutters-krigen. Dens ildkraft kan potensielt være langt kraftigere enn MEDUSA, som tidligere ødela hele Traction City of London i Mortal Engines. Etter å ha møtt en tidligere Lost Boy, nå innbygger i Anchorage, Caul, som nekter å hjelpe ham, forsøker Gargle å overbevise Wren om å hente Tin Book for ham - og deretter bli med dem på deres reiser over hele verden.

Wren begynner oppdraget sitt med å spørre den nå voksne Freya Rasmussen, vel vitende om at boken befinner seg i Palassets bibliotek. Freya forteller Wren om bokens opprinnelse, men forklarer at ingen vet om dens egentlige formål eller betydning. Uvitende om Gargles virkelige intensjoner, stjeler Wren boken og gir den til ham. Men Caul varsler Tom og Hester, om at Wren er savnet. Hester tror at Wren er i fare, så hun skyter og dreper både Gargle og Remora. Fishcake, ødelagt av dødsfallet til kameratene hans, kidnapper Wren med den hensikt å ta henne med til Grimsby. På vei til den sunkne byen mottar Fishcake en melding fra feriestedet Brighton, som påstår at foreldrene til kidnappede Lost Boys har gått sammen for å spore opp deres savnede barn. Fishcake, som tror at han kan bli gjenforent med foreldrene sinne - og overtales av Wren som tror hennes beste mulighet for å komme seg unna er der, forandrer kurs til Brighton.

Men eieren av slavehandel-selskapet, Nabisco Skhin, har til hensikt å selge dem videre til Traction Cities i Nuevo Maya. Men Wren overbeviser ham om å gi dem til Pennyroyal, som nå er borgermester i Brighton ; på grunn av Wrens kunnskap om Anchorage. Skhin forhører Fishcake, som avslører beliggenheten til Grimsby, og får Brighton til å endre kurs og ødelegge byen med dybde-angrep. Tom og Hester reiser sammen med Caul og Freya til Grimsby, for å redde Wren. Når de ankommer, oppdager de vraket av den senkede byen og likene til mange tidligere Lost Boys. Wren blir venner med med-slaven Cynthia Twite og en annen ung afrikansk slave, Theo Ngoni, som pleide å være en kamikaze-flyger for Green Storm som deretter ble tatt til fange.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Keazor, Henry (2010). «'Mortal Engines' und 'Infernal Devices': Architektur- und Technologie-Nostalgie bei Philip Reeve». I Böhn, Andreas; Möser, Kurt. Techniknostalgie und Retrotechnologie. s. 129 - 147. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]