Hopp til innhold

Kamikaze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
USS «Columbia» angrepet av kamikazefly 6. januar 1945.
USS «Columbia». Flyet og bombene går igjennom to dekk før de eksploderer, dreper 13 og skader 44.
Kamikazefly på vei inn i USS «Missouri»
Selvmordsbåt.

Kamikaze (japansk: 神風) er en betegnelse for japanske kampflygere som utførte selvmordsangrep med fly, særlig i de siste ni månedene av andre verdenskrig. Selvmordsakten hadde en religiøs bakgrunn og ble utført ved at piloten styrtet flyet sitt, fullastet eller overlastet med bomber, mot allierte krigsskip.[1]

Etymologi

[rediger | rediger kilde]

Kamikaze er en japansk betegnelse med betydningen «gudevind» eller litt upresist «guddommelig vind», etter en orkan som ødela en mongolsk flåte under ledelse av Kublai-khan som var i ferd med å invadere Japan i 1274 og 1281. De tallmessig overlegne mongolene måtte avbryte felttoget under et fryktelig uvær som feide over strendene i to dager og ødela store deler av den mongolske flåten, og slik ble Japan reddet fra invasjon. Dette var det nærmeste Japan har vært i bli invadert av en fremmed makt de siste 1 500 år før andre verdenskrig, og slik sett spilte historien om de mongolske invasjonsforsøkene en viktig psykologisk rolle i japansk tenkning.

Definisjon

[rediger | rediger kilde]

«Et kamikaze-angrep/-oppdrag beskriver et brått, voldelig angrep mot en fiende, særlig der angriperen(e) vet at oppdraget vil føre til egen død» er definisjonen til nettstedet Cambridge Dictionaries Online.[2]

Andre verdenskrig

[rediger | rediger kilde]

Ordet ble tatt i bruk under andre verdenskrig som betegnelse for selvmordsfly hvor enkle (og vanskelig manøvrerbare) fly, nærmest flyvende, bemannede bomber ble flydd inn i amerikanske marinefartøyer, særlig hangarskip, for å stoppe den amerikanske framrykningen mot de japanske øyer mot slutten av krigen. Særlig i begynnelsen gjorde de store skader, hvor overraskelsesmomentet tidlig i bruken gjorde at amerikanerne ikke helt visste hvordan de skulle håndteres, men etterhvert lærte amerikanerne å skyte de vanskelig styrbare «flyene».

Japanerne bruke ikke selv Kamikaze-betegnelsen for disse enhetene som utførte disse selvmordsangrepene, men tokubetsu kōgeki tai (特別攻撃隊), som fritt oversatt betyr «Spesialangrepsenheter». Dette er vanligvis forkortet til tokkōtai (特攻隊).

Da andre verdenskrig sluttet hadde den japanske marinens flyvåpen brukt 2 525 kamikaze flygere og hærens flyvåpen 1 387. Ifølge japanske kunngjøringer hadde disse senket 81 fartøyer og skadet 195. Ifølge de japanske kildene hadde disse stått for inntil 80 prosent av de amerikanske tapene mot slutten av Stillehavskrigen. Ifølge amerikanske kilder[3] senket rundt 2 800 Kamikaze flygere 34 fartøyer og skadet 368, drepte 4 900 marinepersonell og skadet over 4 800. De samme kilder sier at 14 prosent av flyene nådde sine mål og av de som ble truffet, sank 8,5 prosent. Det er vanskelig å få sikre tall om hvilken effekt disse angrepene hadde, men de ulike oppgavene gir en pekepinn.

Etter krigen har ordet i den vestlige verden også blitt brukt om selvmordsbombere. Slike selvmordsangrep ble også gjennomført i mindre skala av bakkesoldater tungt lastet med sprengstoff og båtpersonell med hurtiggående småbåter.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gundersen, Daniel (23. august 2023). «kamikaze». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 10. november 2023. 
  2. ^ http://dictionary.cambridge.org/dictionary/british/kamikaze
  3. ^ amerikanske kilder Arkivert 5. mai 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]