Hopp til innhold

Morris Carnovsky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Morris Carnovsky
Morris Carnovsky i Emile Zolas liv i 1937.
Født5. september 1897
USAs flagg St. Louis, Missouri, USA
Død1. september 1992 (94 år)
USAs flagg Easton, Connecticut, USA
BeskjeftigelseTeaterskuespiller, filmskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedWashington University in St. Louis
EktefellePhoebe Brand (1941–1992)
NasjonalitetUSA
Aktive år1922–1984
IMDbIMDb

Morris Carnovsky (født 5. september 1897 i St. Louis i Missouri, død 1. september 1992 i Easton i Connecticut) var en amerikansk skuespiller som var aktiv både på Broadway og i Hollywood. Han ble sammen med konen Phoebe Brand svartelistet i Hollywood under mccarthyismen.

Carnovsky døde 94 år gammel av naturlige årsaker.

Barndom[rediger | rediger kilde]

Morris Carnovsky ble født 5. september 1897 i St. Louis i Missouri. Som barn deltok han i teateroppsetninger på jiddisch. På high school spilte han Benjamin Disraeli. På begynnelsen av 1920-tallet flyttet han til New York og satset på en skuespillerkarriere.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Broadway-karriere og Group Theater[rediger | rediger kilde]

I 1922 debuterte Carnovsky på Broadway i rollen som Reb Aaron i The God of Vengeance. To år senere ble han medlem i Theatre Guild og spilte hoverollen i Anton Tsjekhovs Onkel Vanja. Deretter spilte han i George Bernard Shaws Saint Joan og The Doctor's Dilemma, Fjodor Dostojevskijs Brødrene Karamasov og Eugene O'Neills Marco Millions.

I 1931 ble Carnovsky medlem i Group Theatre, en teatergruppe som inkluderte blant annet Elia Kazan, Clifford Odets, Lee Strasberg, John Garfield, Stella Adler, Sanford Meisner, Franchot Tone og Robert Lewis. Gruppen spesialiserte seg på teaterstykker med sosialt relevante og politisk ladete budskap. Flere av medlemmene, inkludert Carnovsky, ble medlem i kommunistpartiet i USA.

Carnovsky spilte i nesten alle de store Group Theater-produksjonene, ofte i roller som hadde blitt skrevet spesielt til han av hans gode venn Clifford Odets. Blant hans største suksesser var Awake and Sing!, Golden Boy, Paradise Lost og Rocket to the Moon. I tillegg spilte han i anti-krigsmusikalen Johnny Johnson og Sidney Kingsleys Men in White.

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

I 1937 reiste Carnovsky sammen med flere av Group Theatres medlemmer til Hollywood for å spille i filmer, i et forsøk på å samle inn penger til gruppen. Carnovskys filmdebut var i Emile Zolas liv, som vant Oscar for beste film i 1937. Deretter spilte han en birolle i Tovarich, før han returnerte til New York og en nylig rekonfigurert versjon av Group Theater. Etter at Group Theater ble nedlagt i 1940, reiste Carnovsky tilbake til Hollywood der han fortsatte filmkarrieren. I tillegg ble han medlem i Actors Lab.

I 1943 spilte han den pensjonerte norske læreren Sixtus Andresen i den anti-nazistiske filmen Edge of Darkness. I 1945 spilte han faren til George Gershwin i filmen Rhapsody in Blue. To år senere spilte han den kriminelle nattklubbeieren Martinelli i Hete døgn. I 1950 spilte han så Le Bret i Cyrano de Bergerac, før han senere samme året spilte dr. Raymond Hartley i The Second Woman.

På grunn av Carnovskys tidligere medlemskap i kommunistpartiet i USA, var han en av de åtte Group Theatre-medlemmene med kommunistisk tilknyting som Elia Kazan oppgav da han selv ble forhørt om sin egen kommunistiske tilknytning av Representantenes hus' komité for uamerikanske aktiviteter. Skuespilleren Sterling Hayden vitnet også om at han hadde deltatt i møter for kommunistpartiet i Carnovskys hjem i Hollywood. Da Carnovsky selv ble forhørt nektet han å identifisere kommunister han kjente og ble svartelistet i filmbyen, sammen med konen Phoebe Brand.

Tilbake til Broadway[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1950-tallet reiste Carnovsky tilbake til New York for å fortsette karrieren på teaterscenen. Han spilte rollen som Peter Stockmann i Henrik Ibsens En folkefiende. I tillegg spilte han blant annet i Noel Cowards Nude with Violin.

I 1956 begynte han å spille i William Shakespeare-teaterstykker, etter å ha blitt kontaktet av John Houseman, sjefsregissør og produsent på American Shakespeare Theatre i Stratford i Connecticut. Først spilte han i Kong Johan, og deretter i Like for like og Troll kan temmes. Senere spilte han også i Kjøpmannen i Venedig.[1]

Han spilte også i noen flere filmer. I 1962 reiste han til Paris for å spille i Farlig last, en filmatisering av Arthur Millers A View from the Bridge. I tillegg spilte han blant annet i The Gambler fra 1974, som var løst basert på Fjodor Dostojevskijs roman, Spilleren.

En kritikerrost rolletolkning i Kong Lear, under Shakespeare Festival i Stratford, førte til en ny karrierevei for Carnovsky. Han fungerte som en mentor for unge skuespillere mens han reiste over hele USA og spilte hovedrollene i Shakespeare-klassikere med lokale college-studenter i de øvrige rollene.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Den 17. september 1941 giftet Carnovsky seg med skuespillerinnen Phoebe Brand, som han var gift med frem til sin død. De fikk sammen sønnen Stephen Carnovsky.

Carnovsky døde av naturlige årsaker 1. september 1992 i Easton i Connecticut.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Carnovsky, Morris (1984). The Actor's Eye.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ French, Lawrence (mai 1977). «Interview with Morris Carnovsky». Groundswell Magazine of the Arts. University of Bridgeport. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]