Like for like

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Like for like
orig. Measure for Measure
Like for like
Forfatter(e)William Shakespeare
Språkengelsk
Tilblivelse1604
Utgitt1623
Like for like, illustrasjon av Artuš Scheiner.

Like for like (engelsk originaltittel: Measure for Measure) er et skuespill av William Shakespeare. Det er antatt det ble skrevet i 1603 eller 1604. Det ble opprinnelig utgitt i First Folio i 1623, hvor det ble listet som en komedie. Stykkets første nedtegnede framføring skjedde i 1604. Stykket hovedtema er rettferdighet, «dødelighet og nåde i Wien». Nåde og dyd er framherskende ettersom stykket ikke ender tragisk. Like for like er ofte kalt for et av Shakespeares problemstykker. Det var, og fortsetter å bli, klassifisert som en komedie, til tross for sin dramatiske tone.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Stykket handler om en hertug i Wien som mislykkes i å forsøke å holde orden i byen. Han gir makten til den moralske og strenge Angelo. Angelo bestemmer seg for å stenge alle bordeller og henrette en ung mann ved navn Claudio for å ha gjort sin elskede kjæreste Julia gravid, uten å ha inngått ekteskap.

Claudios søster Isabella som akkurat skal avlegge kyskhetsløfte og gå i kloster, ber da Angelo om å skåne hennes brors liv, Angelo blir svært tiltrukket av Isabellas renhet og stiller et ultimatum: Om hun ligger med ham, skåner han hennes brors liv. Derved stillar han Isabella, som vil bli nonne, overfor et dilemma.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Measure for Measure – kategori av bilder, video eller lyd på Commons

litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.