Hopp til innhold

Like for like

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Like for like
orig. Measure for Measure
TekstWilliam Shakespeare
SpråkEngelsk
Tilblivelse1604
GenreSkuespill
Annen informasjon
Like for like, illustrasjon av Artuš Scheiner.

Like for like (originaltittel Measure for Measure) er et skuespill av William Shakespeare. Det er antatt det ble skrevet i 1603 eller 1604. Det ble opprinnelig utgitt i First Folio i 1623, hvor det er oppført som komedie. Stykkets første dokumenterte framføring var i 1604. Hovedtema er rettferdighet, «dødelighet og nåde i Wien». Nåde og dyd er framtredende, i og med at stykket ikke ender tragisk. Like for like er ofte beskrevet som et av Shakespeares "problemstykker". Det var, og fortsetter å være, klassifisert som komedie, til tross for sin dramatiske tone.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Stykket handler om en hertug i Wien som mislykkes i å holde orden i byen. Han gir makten til den moralske og strenge Angelo. Angelo bestemmer seg for å stenge alle bordeller. Han henretter også en ung mann ved navn Claudio, som har gjort sin kjæreste Julia gravid utenfor ekteskap.

Claudios søster Isabella, som er klar for å avlegge kyskhetsløfte og gå i kloster, ber Angelo om å skåne brorens liv. Angelo blir svært tiltrukket av Isabellas renhet og stiller et ultimatum: Om hun ligger med ham, skåner han hennes brors liv. Dermed stiller han Isabella som vil bli nonne, overfor et dilemma.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Analysis: Tone» Arkivert 9. juli 2018 hos Wayback Machine., Shmoop

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Measure for Measure – kategori av bilder, video eller lyd på Commons