Montpellier-solrose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Montpellier-solrose
Nomenklatur
Cistus monspeliensis
L.
Populærnavn
Montpellier-solrose
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenMalvales
FamilieSolrosefamilien
SlektCistus
Økologi
Habitat: garrigue
Utbredelse: det vestlige og sentrale middelhavsområdet, Kanariøyene

Montpellier-solrose (Cistus monspeliensis) er en eviggrønn busk i solrosefamilien.

Den er ganske lav og blir aldri mer enn 50 cm høy. Busken dufter sterkt, og bladene er mørkegrønn og lansettformede. Blomstene er hvite og forholdsvis små, 20–30 mm. Den vokser i garrigue og på andre tørre, steinete steder.

Arten er utbredt i middelhavsområdet fra Portugal og Marokko til Hellas, Kypros og Tunisia. En trodde tidligere at Montpellier-solrose var innført til Kanariøyene, men undersøkelser av DNA viser at den genetiske variasjonen er større på Kanariøyene enn i middelhavsområdet, så arten må ha spredt seg til øyene uten menneskelig hjelp. Det er ti haplotyper på Kanariøyene og bare én på fastlandet, og haplotypen på fastlandet er den mest opprinnelige. Populasjonene på fastlandet må gjennomgått genetiske flaskehalser under istidene i pleistocen og mistet genetisk variasjon.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 141. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • O. Polunin og A. Huxley, norsk utgave P. Sunding (1978). Middelhavsflora. NKI-Forlaget. s. 126. ISBN 82-562-0490-7. 
  • M. Fernández-Mazuecos og P. Vargas (2011). «Genetically depauperate in the continent but rich in oceanic islands: Cistus monspeliensis (Cistaceae) in the Canary Islands». PLoS ONE. 6 (2): e17172. doi:10.1371/journal.pone.0017172. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Cistus monspeliensis og kanarifuruGran Canaria


Autoritetsdata