Solrosefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Solrosefamilien
Nomenklatur
Cistaceae
Juss., 1789
Populærnavn
solrosefamilien
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenMalvales
Økologi
Antall arter: ca. 180
Habitat: tørre, solrike steder
Utbredelse: hovedsakelig på den nordlige halvkule
Inndelt i

Solrosefamilien (Cistaceae) er en plantefamilie i ordenen Malvales. Den omfatter 175–200 arter fordelt på åtte slekter.

De er busker eller urter med enkle, filthårede, som regel motsatte blad. Noen har akselblad, mens andre mangler dem. Blomstene er tvekjønnede og sitter enten alene eller i klaser. Frukten er en kapsel som deler seg i tre, fem, seks eller ti deler.

Artene i solrosefamilien vokser helst på tørre, solrike steder. Mange av artene kan danne mykorrhiza med sopper i slekten Tuber. Frøene tåler sterk varme og spirer raskt etter brann. Solrosefamilien er derfor viktig i økosystemer med hyppige branner, som maquis og garrigue.

Solrosefamilien er rikest utviklet i middelhavslandene der slektene Cistus, Fumana, Halimium, Helianthemum og Tuberaria forekommer. Noen arter i disse slektene finnes også lenger nord i Europa, østover inn i Sentral-Asia og sørover i det store ørkenbeltet. Tre slekter, Crocanthemum, Hudsonia og Lechea, finnes i de tempererte delene av Nord-Amerika. Noen få arter vokser lenger sør i Amerika til Chile og Argentina. I Øst-Asia mangler de helt.

Pollenfunn fra pionervegetasjonen etter istidens slutt har lenge vært kjent, men levende solroser ble først i 2002 funnet i Norge. To forekomster av solrose (Helianthemum nummularium) er nå kjent fra Jeløya utenfor Moss.

Genetiske og morfologiske data viser at Cistaceae er en naturlig gruppe. I Cronquist-systemet ble familien plassert i Violales, men i nyere systematikk regnes den til Malvales. De nærmeste slektningene er de tropiske trærne i familiene Dipterocarpaceae og Sarcolaenaceae.

Det søramerikanske treet Pakaraimaea dipterocarpacea ble tidligere regnet til Dipterocarpaceae, men har vist seg å være søsterarten til solrosefamilien i tradisjonelt omfang. I APG IV-systemet er Pakaraimaea inkludert i solrosefamilien.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]