Monreale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Monreale

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Sicilia
ProvinsProvinsen Palermo (–2016)
Storbyområdet Palermo (2016–)
StatusKommune
HovedstadMonreale
Tilstøtende kommunerAlcamo, Bisacquino, Borgetto, Carini, Corleone, Giardinello, Godrano, Montelepre, Partinico, Piana degli Albanesi, Poggioreale, Roccamena, San Giuseppe Jato, Torretta, Altofonte, Camporeale, Contessa Entellina, Gibellina, Marineo, Palermo, San Cipirello, Santa Cristina Gela, Calatafimi Segesta
Postnummer90046
Retningsnummer091
Areal530,18 km²[1]
Befolkning38 698[2] (2023)
Bef.tetthet72,99 innb./km²
Høyde o.h.310 meter
ISTAT-nummer082049
Kart
Monreale
38°04′54″N 13°17′20″Ø

Utsiden av katedralen er flat, unntatt sideskipet og tre østlige apsis som er dekorert med buehvelv og andre ornamenter i marmor.
Utsiden av hovedinngangene og der dens buer er forskjønnet med utskjæringer og farget mosaikk, en kuriøs kombinasjon av tre stiler: normannisk, bysantinsk og arabisk.
Avbildning som bokstavelig viser at Vilhelm II dediserte Katedralen i Monreale til jomfru Maria.

Monreale (siciliansk Murriali), navnet er en konstruksjon fra «monte reale», altså «kongelig fjell», kalt så på grunn av et palass som ble bygget her av Roger I av Sicilia, er en by og en kommune i storbyområdet PalermoSicilia i Italia. Den ligger på åskammen ved fjellet Monte Caputo med utsikt over den meget fruktbare dalen kalt «Conca d'Oro» (Det gylne skjell), kjent for sine appelsiner, oliven og mandeltrær, de produkter som blir eksportert i store mengder. Byen har rundt 31 343 innbyggere og ligger 15 km sør for Palermo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter at Palermo ble okkupert av muslimer i 831 ble biskopen av Palermo tvunget til å flytte sitt bispesete til utenfor hovedstaden. Rollen som den nye katedralen ble gitt til den lille kirken Aghia Kiriaki i landsbyen ved siden av som senere ble kalt for Monreale. Etter at normannerne erobret stedet i 1072 kunne de kristne atter flytte tilbake til den gamlebyens katedral. Muligens på grunn av den lille kirkens midlertidige rolle som eklektisk senter besluttet kong Vilhelm II av Sicilia å bygge sin berømte katedral her.[3]

Byen var lenge kun en landsby, og begynnelsen på dens utvidelse og ekspansjon startet da de normanniske kongene av Sicilia valgte dette området som deres rekreasjonssted for jakt og bygget et palass her, som sannsynligvis lå på samme sted som dagens rådhus.

Under kong Vilhelm II grunnla benediktinerne fra Cava de' Tirreni et kloster som satt med store midler. Det kan merkes at det nye byggverket også hadde betydelig forsvarsanlegg. Monreale var også setet for erkebiskopen av Sicilia som herifra hadde stor autoritet over Sicilia.

Katedralen[rediger | rediger kilde]

Katedralen i Monreale er en av de beste eksempler på normannisk arkitektur i verden. Den ble påbegynt i 1174 av Vilhelm II og i 1182 ble katedralen, dedikert til jomfru Marias himmelfart, fremhevet til ved en bulle av pave Lucius III til æren av å være hovedstadskatedral.

Fasaden av Katedralen i Monreale består av massive tårn hvor det venstre er ufullstendig, flankert av en søylegang fra 1800-tallet, smykket med tre buehvelvinger støttet av doriske søyler. En balustrade, et rekkverk av små, utbuktede søyler (balustre) i marmor, stikker ut fra den øvre seksjonen av fasaden, dekorert med sammenslyngede buer delt av et bredt lansettvindu.

Kirkens grunnplan er en blanding av østlig-ortodoks og romersk-katolsk arrangement. Også kirkens indre er preget av bysantinsk kunst.

Vilhelm II av Sicilia har sitt gravkammer i katedralen.

Kirken er et nasjonalmonument i Italia og et av de viktigste attraksjoner for reisende på Sicilia.

Klosteret[rediger | rediger kilde]

Klosteret i Monreale er et godt eksempel på siciliansk-romansk skulptur som ble reist av Vilhelm II samtidig med katedralen som ligger rett ved. Klosteret er dannet som et kvadrat hvor hver side 47 meter langt og blir helt dekket av en søylegang bestående av 228 mindre søyler med kapitéler og buer.

Klosteret ble beskrevet av den franske forfatteren Guy de Maupassant i hans reiseskildring fra Sicilia på slutten av 1800-tallet, og som han fant «vidunderlig».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.
  3. ^ Rodo Santoro: Palermo Cathedral, Palermo: 1999, side 7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]