Monklandkanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Overflomvern ved Old Palacecraig

Monklandkanalen var en 19,6 km lang kanal i Skottland som forbandt kullgruvene i Monklands med Glasgow, hvor den endte i Townhead-bassenget og ble der tilknyttet Forth og Clyde-kanalen.

Hensikten med kanalen var å kunne frakte billig kull til Glasgow. Arbeidet med kanalen ble påbegynt 26. juni 1770, men økonomiske problemer gjorde at arbeidet stanset opp. Dette ble tatt opp igjen i 1789, og kanalen åpnet i 1794.

Kanalen følger i stor grad terrenget for å redusere behovet for sluser, men ved Blackhill i det nordøstlige Glasgow faller vannet 29,3 meter, og her ble det anlagt en dampmaskindrevet båtheis. Da kanalen i 1799 ble forlenget til landsbyen Calderbank ved Airdrie i North Lanarkshire ble det bygge to mindre sluser, som løfter kanalen ytterligere syv meter.

Kanalen var 1,2 meter (fire fot) dyp, og hadde en bredde som gjorde at den kunne ta fartøyer som 21,6 meter lange og 4,3 meter brede.

Den ble lagt ned for trafikk i 1942, men deler av den er fortsatt i bruk som vannreservoar for Forth og Clyde-kanalen. Deler av kanalen er i dag fundament for motorveien M8, mens to store seksjoner med vann eksisterer fortsatt.

På midten av 1980-tallet ble det satt ut enn rekke fiskesorter, blant annet karpe, brasme og suter. Det offentlige forvaltningsorganet British Waterways og North Lanarkshire council forvalter og vedlikeholder disse områdene.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]