Monika Machlik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Monika Machlik
Født9. oktober 1997 (21 år)
Tromsø
Søsken Edit Machlik
Beskjeftigelse Sjakkspiller
Nasjonalitet Norge
FIDE-profil (en)

Monika Machlik (født 9. oktober 1997 i Tromsø) er en norsk sjakkspiller og sportskommentator. Hun er tvillingsøster til sjakkspilleren Edit Machlik.

Monika Machlik fikk først nasjonal oppmerksomhet som sjakkspiller i tiårsalderen, da hun blant annet vant miniputtklassen under NM for jenter i 2007. Hun har senere hele tiden vært en av Norges beste kvinnelige sjakkspillere i sin aldersklasse. Machlik vant kadettklassen under NM for jenter i 2013 og kom på andreplass i ungdomsklassen til dette mesterskapet i 2014. Hun har også flere høye plasseringer fra åpen klasse i aldersbestemte norgesmesterskap, blant annet med fjerdeplasser fra NM for ungdom klasse U12 i 2009 og klasse U14 i 2011. I 2013–14 har hun spilt flere turneringer i konkurranse med voksne spillere av begge kjønn, og gjort sterke resultater blant annet med tredjeplass i nordnorsk mesterskap 2013 og tredjeplass i det åpne NM 2014.

Machlik debuterte 15 år gammel på A-landslaget for kvinner under EM for lag i Warszawa 2013, da hun tok 2,5 poeng på åtte spilte partier. Hun er tatt ut til å spille på det norske andrelaget i kvinneklassen under sjakk-OL i hjembyen Tromsø i august 2014. Machlik fikk der spille mot svært sterk motstand på førstebord for Norges andrelag i kvinneklassen, men gjorde med 2,5 poeng på ni partier et resultat under forventet.

Norges Sjakkforbunds ratingliste i juni 2014 var Machlik med en rating på 1 968 rangerte som Norges niende beste kvinnelige sjakkspiller, og som den beste kvinnelige juniorspilleren. Sistnevnte posisjon måtte hun i oktober-november 2014 imidlertid gi fra seg til sin tvillingsøster.

Machlik ble 16 år gammel også landskjent som sportskommentator våren 2014, da hun gjennom over 40 timer med sendinger var ekspertkommentator på VGTVs sjakksendinger først fra oppvisningsmatchen mellom Magnus Carlsen og VG-seerne, og deretter fra den rekordsterke turneringen Norway Chess i Stavanger.[trenger referanse]

Machlik er elev ved sjakklinjen ved Norges Toppidrettsgymnas i Tromsø. Hun er også aktiv som fotballspiller, med fast plass på kvinnelaget til Tromsø Idrettslag i 2. divisjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]