Monika Machlik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Monika Machlik
Født9. okt. 1997Rediger på Wikidata (26 år)
Tromsø (Troms)
BeskjeftigelseSjakkspiller Rediger på Wikidata
SøskenEdit Machlik
NasjonalitetNorge
FIDE-rating2114 (desember 2022)
FIDE-profil (en)

Monika Machlik (født 9. oktober 1997 i Tromsø) er en norsk sjakkspiller og sportskommentator. Hun er tvillingsøster til sjakkspilleren Edit Machlik.

Monika Machlik fikk først nasjonal oppmerksomhet som sjakkspiller i tiårsalderen, da hun blant annet vant miniputtklassen i NM for jenter i 2007. Hun har senere hele tiden vært en av Norges beste kvinnelige sjakkspillere i sin aldersklasse. Machlik vant kadettklassen i NM for jenter i 2013 og kom på andreplass i ungdomsklassen i dette mesterskapet i 2014. Hun har også flere høye plasseringer fra åpen klasse i aldersbestemte norgesmesterskap, blant annet med fjerdeplasser fra NM for ungdom klasse U12 i 2009 og klasse U14 i 2011. I 2013–14 har hun spilt flere turneringer i konkurranse med voksne spillere av begge kjønn, og oppnådd sterke resultater blant annet med tredjeplass i nordnorsk mesterskap 2013 og tredjeplass i det åpne NM 2014.

Machlik debuterte 15 år gammel på A-landslaget for kvinner i EM for lag i Warszawa 2013, da hun tok 2,5 poeng på åtte spilte partier. Hun er tatt ut til å spille på det norske andrelaget i kvinneklassen i sjakk-OL i hjembyen Tromsø i august 2014. Machlik fikk der spille mot svært sterk motstand på førstebord for Norges andrelag i kvinneklassen, men fikk med 2,5 poeng på ni partier et resultat under forventet.

Norges Sjakkforbunds ratingliste i juni 2014 var Machlik med en rating på 1 968 rangerte som Norges niende beste kvinnelige sjakkspiller, og som den beste kvinnelige juniorspilleren. Sistnevnte posisjon måtte hun i oktober-november 2014 imidlertid gi fra seg til sin tvillingsøster.

Machlik ble 16 år gammel også landskjent som sportskommentator våren 2014, da hun i over 40 timer med sendinger var ekspertkommentator på VGTVs sjakksendinger først fra oppvisningsmatchen mellom Magnus Carlsen og VG-seerne, og deretter fra den rekordsterke turneringen Norway Chess i Stavanger.[trenger referanse]

Machlik er elev ved sjakklinjen ved Norges Toppidrettsgymnas i Tromsø. Hun er også aktiv som fotballspiller, med fast plass på kvinnelaget til Tromsø Idrettslag i 2. divisjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]