Norway Chess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norway Chess
IdrettSjakk
GrunnleggerKjell Madland
Første sesong2013
LandNorge Norge
Regjerende mesterNorge Magnus Carlsen (2020)
Flest titlerNorge Magnus Carlsen (3)
Offisiell nettsidenorwaychess.no
Sjakk Norway Chess 2022

Altibox Norway Chess er en internasjonal sjakkturnering som arrangeres i Stavanger-regionen. Turneringen ble arrangert for første gang i 2013 med russiske Sergej Karjakin som vinner. Deltagerne er blant de fremste spillerne i verden, og Magnus Carlsen vant i 2016 og tok andreplassen sammenlagt bak Karjakin under både 2013- og 2014-turneringen. Magnus Carlsen vant igjen turneringen i 2019.

Altibox Norway Chess er i dag kjent som verdens sterkeste sjakkturnering. Hvert år møtes sjakkeliten i Stavanger for å delta i denne actionfylte turneringen, og for mange spillere er det kanskje den mest attraktive turneringen de deltar på. Gjennom Altibox Norway Chess turneringen har Stavanger absolutt blitt til en av verdens sjakk metropoler. Denne årlige begivenheten er blitt en viktig arena for Stavanger og regionen ellers. Arrangøren har fortsatt ambisiøse mål som utvikling og utnyttelse av de mulighetene som foreligger. I 2017 samlet Altibox Norway Chess de 10 absolutt sterkeste sjakkspillere i verden basert på rating. Dette året ble historisk da det aldri før har blitt spilt en sterkere 10-manns turnering.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sjakkeventyret startet på Ålgård i Rogaland hvor en idé om å lage verdens sterkeste turnering på norsk jord ble realitet.

Gründer og styreleder i Altibox Norway Chess, Kjell Madland, undret seg over at det ikke fantes en verdensturnering i Magnus Carlsens hjemland, han hadde tross alt vært i eliten en god en stund allerede da.  

I oktober 2011 arrangerte han simultansjakk med Magnus Carlsen i Westernbyen på Ålgård. 25 spillere fra 10 til 80 år, en blanding av kjendiser og lokale helter, fikk bryne seg på verdensstjerna. Det var utrolig viktig å ha med Magnus helt fra begynnelsen av.  

Den aller første Norway Chess turneringen ble arrangert før Magnus Carlsen ble verdensmester. Mesterskapet i Chennai ble et vendepunkt her hjemme for den store sjakkinteressen. På det tidspunktet var det utenkelig for de aller fleste at et parti sjakk på 6-7 timer kunne trollbinde halve den norske befolkningen foran TV-apparatene. I dag snakker folk om sjakk, spiller sjakk, og er opptatt av dette genuine, verdensomspennende spillet på en helt ny måte.  

Altibox Norway Chess har siden oppstart vært nyskapende og kreativ i sjakk-verdenen. Videre ønsker vi å gi regionen vår, og landet vårt, positiv oppmerksomhet. Hele opplevelsen skal være at verdens sterkeste sjakkturnering kombinert med turnering for skolebarn, samt åpen turnering hvor deltakere fra flere nasjoner årlig deltar og sammen skaper sensasjon.  

Altibox Norway Chess har siden oppstart hatt et fokus på å være nyskapende og kreativ. De første årene arrangerte vi spillerunder på unike steder som Flor & Fjære, Universitetet i Stavanger, Aarbakke, Utstein kloster, og Stavanger Konserthus, og man har fått vist frem regionen på en unik måte. Alle disse arrangementene har vært historiske i sin klasse med en markedsføring som har skapt enorm verdi for regionen vår. Sjakkturneringer i verdensklasse som er spilt på slike spesielle arenaer er svært kostbare og risikofylte, så med tanke på live overføring på TV og web har vi valgt å kun bruke to spillsteder. Altibox Norway Chess avsluttes i dag ved at de tre siste rundene, samt avslutningsfesten avholdes i Stavanger Konserthus.  

Altibox Norway Chess har i dag blitt en solid organisasjon av internasjonal kaliber. Foruten vår egen verdensmester, Magnus Carlsen, har vi hatt deltakere og gjester som Vishy Anand, Gary Kasparov, Judit Polgar, og Vladimir Kramnik.

Veien videre[rediger | rediger kilde]

Altibox Norway Chess har lagt vekt på kvalitet, kommersialisering og innovasjon som har gjort at sjakkturneringen helt siden oppstart har fått internasjonal anerkjennelse.

Det er lagt ned utallige timer og ressurser for å oppnå statusen Stavanger har fått som internasjonal sjakkby. Spillere, presse, publikum, FIDE og alle med interesse for sjakk ser på Stavanger som en av de viktigste sjakkbyene i verden. Veien videre betyr at vi alltid må tenke innovasjon og kreativitet.

For eksempel ble et nytt konsept lansert under turneringen i 2019, noe som gjorde at TV2 blant annet doblet seertallene sine. Konseptet gikk ut på å innføre betydelig kortere tenketid med ingen tilleggstid når trekkene blir gjort. Klokken er en vesentlig del av spillet fra første trekk, og dersom partier ender i remis må spillerne ut i Armageddon, slik at det alltid kåres en vinner. Under Armageddon får hvit mer betetenkningstid enn sort, men samtidig gir uavgjort alltid seier til sort. De som vinner langpartiet får 2 poeng, vinner man Armageddon får man totalt 1,5 poeng, mens taperne av Armageddon får ½ poeng.  

De nye reglene gjør sjakk mer publikumsvennlig, mer actionfylt, men også mer utfordrende for spillerne. Tilbakemeldingene har vært positive, både fra spillerne og sjakkeksperter. FIDE-president, Arkady Dvorkovich kunne blant annet bekrefte at organisasjonen følger nøye med på fortsettelsen av denne måten å spille sjakk.

Altibox Norway Chess gir regionen en meget sentral plass i sjakkverden og siden oppstart i 2013 har interessen økt regionalt, nasjonalt og internasjonalt. 

Å bruke sjakk til å dyrke frem flere ”kloke hoder” er samfunnet vårt tjent med i fremtiden, og gir oss en langsiktig tankegang bak arrangementene som vi er utrolig stolte av.  

Vinnere[rediger | rediger kilde]

År Vinner (klassisk) Vinner (lyn)
2013 Russland Sergej Karjakin (RUS) Russland Sergej Karjakin (RUS)
2014 Russland Sergej Karjakin (RUS) Norge Magnus Carlsen (NOR)
2015 Bulgaria Veselin Topalov (BUL) Frankrike Maxime Vachier-Lagrave (FRA)
2016 Norge Magnus Carlsen (NOR) Norge Magnus Carlsen (NOR)
2017 Armenia Levon Aronjan (ARM) Norge Magnus Carlsen (NOR)
2018 USA Fabiano Caruana (USA) USA Wesley So (USA)
2019 Norge Magnus Carlsen (NOR) Frankrike Maxime Vachier-Lagrave (FRA)
2020 Norge Magnus Carlsen (NOR) Ikke arrangert

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]