Hopp til innhold

Tetris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tetris
UtviklerFlere
UtgiverFlere
SkaperAleksej Pazjitnov
DesignerAleksej Pazjitnov
PlattformFlere
Utgivelse1984
SjangerStrategispill
ModusEnspiller, flerspiller
Nettstedtetris.com

Tetris (på russisk Тетрис) er et av de mest populære videospillene noensinne. Spillet ble oppfunnet i 1984 av den russiske matematikeren Aleksei Pazjitnov, som da arbeidet ved Vitenskapsakademiet i Moskva. Spillet går ut på å stable «byggeklosser» oppå hverandre slik at de danner fullstendige rekker.

«Byggeklossene» i Tetris er tetrominoer, dvs. geometriske figurer som er satt sammen av fire kvadrater som henger sammen langs en eller flere av sidene, derav navnet Tetris (avledet fra tetra-, som på gresk betyr fire). Det finnes fem slike kombinasjoner, men to av disse finnes også i speilvendte utgaver, hvilket gir syv ulike tetrominoer. Pajitnov skal ha funnet inspirasjon i en eske med pentominoer, som er et populær spill innen rekreasjonsmatematikk.

De sju mulige byggeklossene

Historie[rediger | rediger kilde]

Aleksei Pazjitnov skrev Tetris for Electronica 60, en sovjetisk datamaskin, i 1984.[1] Spillet ble overført til IBM-PC av Vadim Gerasimov, og spredte seg fra Moskva og til Budapest hvor det ble overført til Commodore 64 og Apple II. Briten Robert Stein så spillet og ønsket å kjøpe rettighetene fra Pazjitnov, men sovjetisk byråkrati og regler om opphavsrett gjorde at Stein, som trodde han hadde en gyldig avtale, utgav spillet uten Pazjitnov godkjenning.[2] I 1988 intervjuet CBS Pazjitnov, og i kjølvannet forhandlet selskapet «Electronorgtechnica» (Elorg) med Stein og gav ham rettighetene til PC-versjonen av Tetris. I 1989 endte Atari, som inngikk avtale med Mirrorsoft og Stein, og Nintendo, som hadde en avtale med Elorg, med å saksøke hverandre. Saken, som blant annet handlet om hvorvidt Nintendos NES var en datamaskin, varte til 1993 og endte med at Nintendo vant.

Uklarhetene rundt rettighetene til Tetris varte likevel helt frem til 1996, da «The Tetris Company LLC» ble grunnlagt, og for første gang tjente Aleksej Pazjitnov penger på Tetris.[3]

I 2016 ble det kjent at Threshold Entertainment Group planlegger en Tetris-film som en amerikansk-kinesisk co-produksjon.[4]

Det har vært en kaskade av spørsmål knyttet til opphavsretten til dette spillet. Pajitnov lagde Tetris opprinnelig for datamaskinen Elektronica 60, og i løpet av kort tid dukket det opp Tetris-kloner for de fleste plattformer, blant annet for PC og Game Boy. Rettighetene til spillet har vært solgt og videresolgt flere ganger, uten at dette har vært avklart med skaperen av spillet. Til tross for den enorme populariteten, har Pazjitnov selv tjent svært lite penger på salget av spillet.

Tetris er verdens desidert mest solgte videospill med over 460 millioner eksemplarer solgt. I 2014 var spillet solgt 425 millioner ganger til mobiltelefon, [5] og mer enn 35 millioner ganger til Gameboy.[6] Andre plattformer og gratisversjoner gjør at det reelle antallet Tetris-kopier er enda høyere.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Musikken til Tetris ble komponert av Hirokazu Tanaka.[7] Spilleren kan velge en av tre stykker bakgrunnsmusikk som spilles mens spillet pågår. To av melodiene er arrangementer av andre komponisters arbeider: «Type A» er basert på den russiske folkesangen «Korobeiniki» (også kjent som «Korobushka»), og «Type C» er et arrangement av Bachs Franske suite No. 3 i B moll, BWV 814: Menuet (transponert til f#-moll).[8][9]

Seiers fanfaren som spilles etter at et nivå er ferdig er ulike arrangement av Trepak fra Peter Tsjaikovskis ballet Nøtteknekkern.

Film[rediger | rediger kilde]

En film kalt Tetris, som omhandler den juridiske kampen rundt spillet på slutten av 1980-tallet, ble annonsert i 2020. Taron Egerton spiller rollen som den nederlandske forretningsmannen Henk Rogers som sikret rettighetene til Tetris utenfor Sovjetunionen.[10] Filmen hadde premiere 31. mars 2023 på Apple TV+. [11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ The History of Tetris® Arkivert 15. august 2016 hos Wayback Machine.
 2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 22. august 2016. Besøkt 10. august 2016. 
 3. ^ The Teris saga
 4. ^ «Tetris® Movie Update». Arkivert fra originalen 2. august 2016. Besøkt 10. august 2016. 
 5. ^ Tetris mobile sales hit 425 million 7. april 2014
 6. ^ Computer game Tetris celebrates 25 years, Jonathan Wynne-Jones, 6. juni 2009
 7. ^ «Works». Sporadic Vacuum. Hirokazu Tanaka. Arkivert fra originalen 8. desember 2010. Besøkt 8. desember 2010. 
 8. ^ Brent DiCrescenzo (13.–19. november 2008). «Ode to joysticks». Time Out Chicago: Opera & Classical. Time Out Chicago. Besøkt 20. desember 2010. 
 9. ^ Chris Greening. «Hirokazu Tanaka Biography». Square Enix Music Online. Besøkt 20. desember 2010. 
 10. ^ «Filmen basert på «Tetris»-historien kommer neste måned». www.pressfire.no. Besøkt 18. februar 2023. 
 11. ^ Furu, Eirik Hyldbakk. «Se Tetris' første offisielle trailer». Gamereactor Norge (norsk). Besøkt 18. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]