Tetris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tetris
Tetris
Utvikler Flere
Utgiver Flere
Designere Alexey Pajitnov
Plattform Flere
Utgivelse 1984
Sjanger Strategispill
Modus Enspiller, flerspiller

Tetris (på russisk Тетрис) er et av de mest populære videospillene noensinne. Spillet ble oppfunnet i 1984 av den russiske matematikeren Aleksei Pazjitnov, som da arbeidet ved Vitenskapsakademiet i Moskva. Spillet går ut på å stable «byggeklosser» oppå hverandre slik at de danner fullstendige rekker.

«Byggeklossene» i Tetris er tetrominoer, dvs. geometriske figurer som er satt sammen av fire kvadrater som henger sammen langs en eller flere av sidene, derav navnet Tetris (avledet fra tetra-, som på gresk betyr fire). Det finnes fem slike kombinasjoner, men to av disse finnes også i speilvendte utgaver, hvilket gir syv ulike tetrominoer. Pajitnov skal ha funnet inspirasjon i en eske med pentominoer, som er et populær spill innen rekreasjonsmatematikk.

Det har vært en kaskade av spørsmål knyttet til opphavsretten til dette spillet. Pajitnov lagde Tetris opprinnelig for datamaskinen Elektronica 60, og i løpet av kort tid dukket det opp Tetris-kloner for de fleste plattformer, blant annet for PC og Game Boy. Rettighetene til spillet har vært solgt og videresolgt flere ganger, uten at dette har vært avklart med skaperen av spillet. Til tross for den enorme populariteten, har Pajitnov selv tjent svært lite penger på salget av spillet.

De sju mulige byggeklossene

Tetris er verdens desidert mest solgte videospill med over 460 millioner eksemplarer solgt. I 2014 var spillet solgt 425 millioner ganger til mobiltelefon [1] , og mer enn 35 millioner ganger til Gameboy.[2] Andre plattformer og gratisversjoner gjør at det reelle antallet tetris-kopier er enda høyere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Spill Tetris

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tetris mobile sales hit 425 million 7. april 2014
  2. ^ Computer game Tetris celebrates 25 years, Jonathan Wynne-Jones, 6. juni 2009